18. ledna 2014

Mass Effect : výroba N7 brnění

Asi před rokem jsem se já a Stěpán "Fenobi" Mareš bavil na Bioware conu o tom jak skvělé by bylo udělat si jednoho dne brnění z naší oblíbené hry MASS EFFECT 2. Původně to byl spíše zábavný nápad o kterém ani jeden z nás neměl představu, že bude realizován. Pak jsem se ovšem začal hrabat internetem a zjistil jsem, že lidé v zahraničí už pár takových dobrých kousků vyrobili a odprezentovali.
Kontaktoval jsem tedy Feinobiho s otázkou, zda by byl ochotný takový projekt rozjet. Feinobi nadšeně souhlasil a velký projekt N7 jsme mohli rozjet.

Jako první problém jsme narazil na otázku materiálu. Z čeho takové brnění vyrobit a jak. Materiálů se nabízelo hned několik. Plast, Papírmarš, kartón, a nebo plech. Z projektu VC jsem ale už věděl kolik práce s plechovým brněním a tím pádem jsem vyloučil tuto možnost. Stejně tak se vyloučil plast tentokrát naopak z nedostatku zkušeností. A překvapivě jsme museli vyloučit i parové materiály z důvodu náročnosti brnění. Bylo tedy potřeba zkusit najít nový alternativní materiál.

Při hledání internetem jsem ale narazil na skvělou stránku, která se stala vzorem celého projektu. Lídé zde totiž vyrobili skutečně úžasné brnění z Mass Effectu 2 a podělili se o zkušenosti se zbytkem komunity za čož jím tímto způsebem velmi děkuji. Právě tam jsem zjistil, že používájí materiála který se nejvíce podobá karimatce nebo hmotě, ze které je karimatka vyrobená. S Feinobim jsme tedy začali prolézat všechny možná OBI a HORNBACHY ale nikde nic takového neměli. Až v jednom malém obchůdku pro kutili jsem získal tyto desky, za 30 KČ jednu což je velmi přijatelná cena.



Hned jsem pár kousků nakoupil a začal experimentovat. Velký klad byl, že se materiál dal skvěle ohýbat po použití horkovzdušné pistole a po zchladnutí držel tvar. Zaroveň se dal skvěle řezat řezákem a hrany se "nežvýkali" takže finální vyřez měl hrany rovné a ostré. Také se svým rozměrem 40x 90 mm nám deska vyhovovala a prakaticky žádný z kusů brnění není více dílů než jednoho. Jedinou stinnou stránkou je, že desky mají drobně hrubý povrch ovšem po konzultaci s Feinobim jsme se usnesli, že tuto nerovnost zahladíme barvou.


Následovalo rozhodnutí, na koho budeme brnění dělat. Vzhledem k Feinobiho šoumanství a mojí robusnější postavě, jsme se shodli, že Feinobi bude lepší volba. Zvolili jsme moudře :)

Pak následovalo "papírování" bylo potřeba změřit různé části Feinobiho, poměrově je přenést na papír a vystříhout střihy které se poté přenesli na desky, ze kterých se vyřízl finální díl.


Ten se poté ohnul do požadovaného tvaru a doupravil se. Už předem ale bylo nutné počítat s různými problémy. Jak upevnit brnění na Feinobiho ? Jak vymyslet nárameníky aby se v tom mohl hýbat ? Bude si v tom moci sednout ? Nebo jak Terezka řekla (což jsem si neuvědomil) co když bude potřebovat na toaletu ? S klidným svědomím můžu říct, že jsme všechny tyto problémy překonali a vymysleli jsme různé fígle.




Samozřejmě, že bylo nutné udělat určité ústupky vůči předloze, pokud jste hráli Mass Effect tak dáte za pravdu, že se v něm brnění v určitých chvílích chová spíše jako textilie než solidní materiál. Výhoda ovšem byla, že brnění bylo možné upravit vůči obrazu svému a dostali jsme tak originální kus.

Další drobné omezení bylo vybavení pracovny. Pracovna totiž byl můj a na barvení Feinobiho pokoj. Celý projekt byl tak doslova dělaný na koleni :) Ovšem takové problémy nás nemohly odradit.




Od určítého momentu pak byla doslova radost sledovat jak mě brnění rostlo pod rukama a těšil jsem se na každý další volný moment, kdy budu moct udělat další kus. Feinobi ke mě dojížděl 1-2x za 10 dnů aby si vyzkoušel nové kusy brnění a moli je na něm doupravovat. Byla správná volba, že jsem já dělal brnění na někoho jiného, protože jsem mohl rovnou na něm uřezávat nepotřebné kusy nebo fixou kreslit úpravy. nejsem si jistý jak bych to zvládl, kdybych to dělal sám na sobě :)




Po prvních pár kusech jsme museli začít koumat systém jak uchytit brnění na Feinobiho. Zvolil jsem, že hlavní váhu ponesou nárameníky na kterých bude zavěšen hrudní a zádový plát. Tyto dva pláty pak budou na obou bocích spojené klipsnami v úrovních žeber a boku. Na bočním propojení pak budou uchyceny stehení pláty, a tím se zamezí jejich zklouzávání dolů. Každý kus jsme ještě pojistili jedním úchytem aby brnění skutečně drželo.


Co se detailů týče tak ty jsem do brnění vyřezával pomocí malého kotoučku s brusným kamenem, který jsem uchytil do vrtačky. Feinobi pro barvení a vytváření bojového poškození přišel na s nápadem a to nažhavenou pletací jehlicí, kterou vypaloval do materiálu detaily a poškození. Skvělý nápad, který brnění dodal na plasticitě.



Bohužel náš vytyčení cíl, předvést brnění na Bioconu 3.0 nás donutilo opustit některé věci které ale budeme do N7 teprve přidávat. Brnění tak stále chybí pláty od kolen k chodidlům, protože nýní nezbyl ani čas ani finance. Stejně tak z časového důvodu (právě píšu bakalářskou práci a Feinobi závěrečkou práci) není v zádové časi nainstalován LED systém který by osvětloval zádovou část brnění. A do letního focení, bychom také chtěli postavit N7 pušku jako doplněk.


Barvení se bude věnovat Feinobi v samostatném článku. 

A závěrem ? Dnes už jsme samozřejmě moudřejší a spoustu věcí bychom na brnění teď udělali jinak nebo pozměnili. Ale celý projekt byla obrovská zábava a hlavně poučení. Učili jsme se o materiálech, o prací, přemýšleli, vztekali se a jásali když jsme přišli na způsob jak překonat nějaký problém.

Ovšem hlavním poselstvím tohoto článku není ukázat jak jsme skvělí a dobří, nebo že jsme první v republice. Co bych chtěl aby si každý, kdo to přečte uvědomil je, že i takovéhle brnění jde vyrobit doma nebo v pokoji a nebudevás stát tísíce korun. Můj odhad je, že do brnění jsem investoval asi 1300 kč což není zas tolik. Jde mě o to, že stejně jako ostatní, jsem i já donedávna nadával jak v ČR nejsou podmínky pro takové projeky, nejsou tady materiály a není tady vybavení apd. Ovšem zjsitil jsem, že většina těch věci tady je, ale jde jen o to najít si těch pár hodin/dnů a hledat je. Prostě se zakousnout do nějakého projektu a hledat skulinky kudy by to tak šlo realizovat. A i když nám někteří lidé nevěřili, že se to dá udělat tak si myslím, že jsme je přesvědčili o opaku. Není to sice dokonalá práce ale rozhodně není špatná. Kdysi se o nás říkalo, že máme zlaté ručičky a já stále věřím, že to je pravda :) Takže hurá do práce. A jako vždy budeme rádi za vaše ohlasy a komentáře.


~ Arenoth & Feinobi

1 komentář:

  1. Ahoj, moc se mi váš postup líbí. Akortá bych se chtěl zeptat, čím ste poté tu karimatkovou hmotu polepili, tak aby chytila vzhled brnění? :)

    OdpovědětVymazat