2. července 2015

Cosplay a make-up - Poslední detaily


Máme dokonalou pleť, máme krásně nalíčené oči, ale stále tomu něco chybí... Na co zapomínáme?
OBOČÍ


NIKDY nezapomínejte na obočí! Opakuji to na každé přednášce a stejně na to tolik cosplayerů pořád zapomíná. Obočí rámuje obličej a dodává mu výraz, což (nejen) v cosplayi ocení takže je třeba, aby na něj mysleli.

1. ZÁKLADNÍ ÚPRAVA

Mějte své obočí pěkně upravené a vytrhané. A to platí i u chlapů - s unibrow moc slečen neokouzlíte, ať máte sebehezčí cosplay nebo postavu. Takže žádného Brežněva, ale ani tenkou čárku. Jen ať vypadá pěkně přirozeně. Pokud si na úpravu obočí netroufáte sami, zajděte si ke kosmetičce, která se o to postará napoprvé a vám pak stačí daný tvar jen udržovat. Pokud si troufáte sami, držte se několik osvědčených tipů:


- Držte se obrázku, co se délky obočí týče. Začátek obočí nijak neposouvejte - pokud jste si někde přečetli, že pokud s ním budete čachrovat, opticky tím přiblížíte/oddálíte oči, je to blbost. Skončíte se směšným obočím v půlce nadočnicového oblouku a budete vypadat směšně.

- Vytrhávejte chloupky jen pod linií obočí - nad obočí směrem k vlasům nesahejte. Důvodem je, že tam chloupky mnohem hůř dorůstají a bude trvat déle, než zarostou případné chyby, které uděláte. Taky se tím obočí opticky snižuje, což dodá zamračený výraz - to nechceme, chceme se prozářit a ještě víc opticky otevřít oči.

- Trhaní pinzetou bolí. Můžete u toho klidně začít kýchat, nebo slzet, proto to dělejte, než se nalíčíte - úplně nejlepší je večer před conem, ať se stihne podrážděná pokožka uklidnit. Aby to nebolelo tolik, můžete si vypnout pokožku prsty druhé ruky, nebo jí znecitlivět kostkou ledu. Je to jen ze začátku, časem si zvyknete natolik, že bude bolet první trhnutí a zbytek je pohoda.

- Možná jste párkrát zaznamenali, že existují voskové pásky určené na obočí, nebo že epilátory na nohy mají malé nástavce na to určené. Vyhněte se jim obloukem! Nedá se s nimi pracovat tak precizně jako s pinzetou, stejně to s ní budete muset dočišťovat, vosk jde z kůže fakt debilně a v několika případech se může i stát, že skončíte komplet bez obočí.


- I u tvaru obočí se mluví o tom, že by se měl přizpůsobit dle tvaru obličeje - samozřejmě, že to pak vypadá lépe, ale bohužel musíte také pracovat s tím, co vám nadělila příroda a pokud z té rovné čáry oblouček prostě nevytvoříte, nelámejte to přes koleno.

2. LÍČENÍ

Když už jste u té kosmetičky, můžete si rovnou nechat obočí obarvit - sebere vám to práci s jeho líčením, stačí tam pak co tři týdny dojít na obnovení. Nebo si obočí můžete obarvit sami, nic na tom není a barvy se na to běžně prodávají v kadeřnických/kosmetických pomůckách. Jako kosmetička/cosplayerka vám to ale nedoporučuji - vaše přirozené obočí je pro cosplay mnohem lepší volbou, protože se vám bude snadněji přebarvovat, jak je třeba. Opět se ale držme několika pravidel:

- Pokud máte paruku přirozené barvy, obočí by mělo být o odstín tmavší. V případě blond paruky si naličte obočí světle hnědou tužkou. 

- K líčení obočí můžete použít tužky, nebo stíny. Tužky dělají lepší ohraničení, se stíny se lépe vyplňuje celé obočí a dělají jemnější efekt. Raději používám stíny, ale záleží na cosplayi a situaci, pak občas kombinuji oboje. 

- Ježící se obočí můžete uhladit a zafixovat speciálními gely, nebo vosky, ale bohatě postačí trocha laku na vlasy, který nastříkáte na starý kartáček na zuby a obočí jím učešete.


- Pod obočí naneste nějaký světlý béžový stín - obočí prosvětlý a opticky zvýší, vám se ještě více otevřou oči.

- Pokud potřebujete obočí nějaké speciální barvy (růžové, zelené), je nejlepší své stávající "zesvětlit" bílou tužkou na oči a pak použít danou barvu - buď jako stíny, nebo jako tužku.

- Ještě jsou tu případy, kdy potřebujete obočí zakrýt úplně a nakreslit si jiné, třeba někde úplně jinde. To je naštěstí také jednoduché. Své obočí si zafixujete - klasickým tyčkovým lepidlem, lepidlem na řasy, latexem - co se vám bude zamlouvat. Až zaschne, opatrně jej zaťupáte make-upem a zapudrujete. Musíte být opatrní, ať si tu vrstvu lepidla tahy štětcem nenarušíte. Hotovo a můžete kreslit!


RTY

Zbývá poslední malý detail a to jsou rty. Tam se zpravidla nekladou meze tomu, co si na ně dáte - rtěnku, lesk, nějaký lehce obarvený balzám... Záleží, co vám vyhovuje, případně co má mít postava.

- U rtěnky používejte konturovací tužku ve stejném odstínu. Ohraničení zabrání rozpíjení rtěnky.

- První vrstvu rtěnky zapudrujte a pak přes to dejte další - déle pak vydrží.

- I rty jsou zmenšit, nebo zvětšit podle potřeby. Pokud potřebujete menší, tak jen pořádně namake-upujte a zapudrujte rty a nakreslete si, jaké potřebujete. Stejný postup můžete použít, pokud potřebujete větší, jen tam budete konturovací tužkou vytvářet nový tvar mimo vaše rty.

- Rtěnku/lesk/balzám noste pořád u sebe a dle potřeby obnovujte!

A tím máte všechno za sebou! Jste nalíčeni pro valnou většinu cosplayových situací a můžete vyrazit na con!

Žádné komentáře:

Okomentovat