19. června 2015

Cosplay a make-up - Líčení očí

Vítejte u dalšího dílu seriálu o make-upu a cosplayi! Tentokrát se podíváme na líčení očí - tipy, triky, jak nalíčit jakou velikost a čemu se vyvarovat. Ukážu vám, že existuje víc, než jen obligátní černé panda oči a že zdaleka nespasí vše!



UNIVERZÁLNÍ DOLL EYES

Ať už máte oči jakékoliv, u cosplaye nikdy nebudete litovat, když si pořídíte zvětšovací kontaktní čočky (circle lenses) a nalepovací řasy. Tyto dvě pomůcky vám sami o sobě tak otevřou a zvětší oči, že se pak už s líčením očí nemusíte namáhat. Pokud máte normálně velké nezapadlé oči a nemusíte na nich hrotit nějaké nedostatky (o těch si povíme trochu níž), doporučuji si najít na Youtube libovolný návod na tzv. doll eyes. Tento typ líčení funguje skvěle i pro malé oči. Dávejte ale pozor, ať najdete ty od lolitek/cosplayerek a ne ty strašidelné návody na maškarní.


Udělat doll eyes je v podstatě primitivní. Čočky máte v očích už od začátku líčení, takže stačí vzít oční stíny, oční linky, nějakou tu řasenku a hlavně řasy.

1. Do vnitřního koutku a do dvou třetin pohyblivého víčka naneste světlý stín. Stejný stín naneseme i do poloviny spodního víčka.
Já na tohle ráda používám světlé stíny s nějakým shimmerem (u nás se jim říká perleťové) - hezky rozzáří vnitřní koutek a oči vypadají opticky větší. Výběr barvy nechám na vás, ale pokud s líčením teprve začínáte, doporučuji se držet nějaké světlé béžové. Na bílou se vyprdněte, ta zase vypadá moc tvrdě.

2. Na zbytek horního i spodního víčka naneste trochu tmavší stín. 
Tmavším stínem uděláte takové trochu vyplněné "V" - hrot bude mít kousek nad vnějším koutkem, jedna packa bude kopírovat linii řas a druhá linii pohyblivého víčka. Krásně je to ukázané na tomto obrázku, jen to s tím kočičím tvarem tak moc nepřehánějte a tmavší část dělejte stínem, ne tužkou.


3. Vezměte čistý štětec a trochu jím rozmažte přechod obou stínů, aby nebyl tak tvrdý.

4. Stejný tmavý stín přijde i na vnější polovinu spodního víčka.

5. Udělejte tenkou horní linku.
Nechám na vás, jestli budete chtít použít tekuté linky, tužku, nebo stín. Jen tu linku nedělejte moc tlustou. V případě, že máte malé oči, klidně ji úplně vynechte, o nějaké ohraničení se u vás postarají umělé řasy.

6. Tužkou udělejte spodní linku.
Spodní linku nikdy nedělejte tekutými linkami - vypadá to zbytečně tvrdě. Raději sáhněte po tužce, nebo černých očních stínech, protože ji stejně budete chtít malinko rozmazat, aby působila jemněji. Jak můžete vidět na obrázku na začátku tohoto návodu, spodní linku uděláte jen do poloviny oka, jak máte tmavší stín. Důvodem je, že pokud byste jí táhli až k vnitřnímu koutku, zbytečně oko moc orámujete a uzavřete. A to nechceme.

7. Natočte si řasy kleštičkami.
Vaše vlastní řasy pak lépe splynou s těmi umělými.

8. Nalepte si umělé řasy.
Velikost, délku a tvar řas už nechám na vás a na tom, co se vám líbí/potřebujete na konkrétní postavu. Nalepte si i spodní řasy - buď můžete použít řasy na to přímo určené, nebo můžete využít nějaké normální, které nůžkami rozstřihnete na dvě poloviny. Opět je nalepte jen tak, aby dosahovali jen do poloviny víčka, jako linka a tmavý stín.

9. Trochu řasenky...
Ta hezky sjednotí vaše vlastní řasy a ty umělé. Pokud máte problém s nalíčením spodních řas, poradím vám malý trik - vezměte si papírový kapesníček, přehněte jej napůl a vsuňte pod spodní řasy. Tím máte líčení zakryté a i když řasenkou šmudláte mimo řasy, ušpiníte jen kapesníček.

10. Bílou tužkou naličte vnitřní linku.
Tzv. Waterline si naličte bílou tužkou - opět trochu opticky zvětší oči. Jelikož se tato linka během dne pravidelně smývá slzami, zabalte si tužku s sebou a pravidelně ji obnovujte.

A je hotovo! Jednoduché, efektivní a není na to potřeba moc šminek. Pokud potřebujete na postavu barevné líčení (například v anime je zřetelně vidět, že má modré stíny), použijte stejný postup, jen barvu stínů nahraďte světlejším a tmavším odstínem dané barvy. Jinak se spíš držte neutrálních barev (hnědé a šedé), které skvěle sluší každému typu pleti a hodí se prakticky na jakýkoliv cosplay. A teď jdeme řešit problémy...

ZAPADLÉ OČI

Jdou zpravidla ruku v ruce s malými kukadly a jsou noční můrou každé vyzážistky. Že máte zapadlé oči poznáte snadno - koukněte se přímo do zrcadla a uvolněte obličej. Zmizelo vám pohyblivé víčko pod tím nepohyblivým? Když se usmějete, na fotce máte z očí jen dvě tenounké škvírky? Gratuluji, jste majitelkou/majitelem zapadlých očí! Není třeba zoufat, i v tomto případě se tím dá něco dělat a nemusíte skákat pod kudlu - sama mám kombo malých a zapadlých očí. =D



1. Jak můžete vidět na obrázku, nebudete dělat z tmavého stínu "V", ale takové "J". 
Vnější koutek tmavým stínem ličte jen minimálně, ať je co největší plocha pohyblivého víčka rozjasněná světlým stínem. Delší packa našeho "J" půjde skoro až k vnitřnímu koutku a bude kopírovat linii pohyblivého víčka - ale trochu výš, aby se tím vytvořilo zdání nové linie a tím oko bude vypadat větší.

2. Světlý perleťový stín bude váš největší kámoš.
Budete s ním nejen prozařovat vnitřní koutek, ale budete jej mít na 90% pohyblivého víčka.

3. Na linky se vyprdněte.
S tímto typem očí si můžete dovolit jen supertenoučkou linku a ta se poštěstí málokdy, tekutými linkami prakticky vůbec. Když už, udělejte ji tužkou, s tou se takto pracuje mnohem lépe, ale chce to hodně cviku a zkoušení, než do ruky dostanete styl, který vám sluší nejvíc. Můžete zkusit zvětšit oko jako na obrázku, ale to většinou sluší jen asiatkám, které - ač mají malé a zapadlé oči - mají i jiný tvar než evropanky a vnější koutky jim směřují nahoru. Klidně si to zkuste, ale buďte kritické - někomu možná ta uměle posunutá spodní linka slušet může, někomu ale udělá efekt, že mu koutkem vytéká sklivec. Pokud jste ten případ, vyprdněte se na linky úplně a spodní linku si udělejte do poloviny oka jen trochu tmavším stínem, než jste stínovali horní víčko.

4. Umělé řasy a circle lenses jsou u vás prakticky povinnost!
Stejně tak i líčení waterline bílou tužkou.

5. Zvažte pořízení báze pod stíny.
Zapadlé oči mívají ten problém, že většina očních stínů se jim stírá a třeba po dvou hodinách už jsou jen slité v linkách a vráskách. Pokud vás to trápí, zainvestujte do kvalitních očních stínů, nebo do kvalitní báze.

6. Myslete na svůj nedostatek na fotkách.
Stejně jako když pózujete na fotkách a myslíte na to, aby jste stáli rovně, myslete i na to, že máte mrňavá očka. Pokud vás někdo fotí, povytáhněte obočí a hned to vypadá jinak.

VYPOUKLÉ/KULATÉ OČI

Příroda na vás tentokráte nešetřila, ale krom velkých očí vám přidala i trochu vykulenější vzhled? Nevadí, i s tím si umíme poradit. I když jsou na cosplay velké oči ideální, ve vašem případě, by všechny typy na zvětšení jen umocnili tzv. "žabí efekt" a vypadalo by to trochu směšně, tak budeme spíš trochu ubírat.



1. Vyhněte se čemukoliv, co se blýská a třpytí.
Třpytivé oční stíny by vše jen umocnily. Vaším přítelem budou stíny matné.

2. Líčíte klasické "V" jako u doll eyes.
Jen si jej upravíte tím, že jej trochu protáhnete u vnějšího koutku - u vypouklých očí potřebujete jejich kulatý tvar narušit tím, že je opticky protáhnete.

3. Můžete si dovolit protáhnout spodní linku až skoro k vnitřnímu koutku.
Stejně tak si můžete dovolit šaškovat s linkou horní. Vesele ji trochu protáhněte ve vnějším koutku.

4. Nelepte si spodní řasy.
Ty oko víc otevírají a u vás to už není tak žádoucí. Stačí nalíčit své spodní. Co se horních týče, nelepte je jen dle linie řas, ale i trochu za ní, aby se oko zase opticky protáhlo.

5. Circle lenses jsou ok.
Paradoxně, u vás budou mít circle opačný efekt - vykulenost svou velikostí v kombinaci se správným líčením trochu potlačí.

OČI BLÍZKO U SEBE/DALEKO OD SEBE

Jak se tohle vlastně pozná? Jednoduše. Správně by vám vzdálenost mezi očima měla odpovídat velikosti oka. Pokud je menší, máte oči blízko u sebe, pokud větší, máte je daleko od sebe. Nehrotila bych to, pokud tyto velikosti nesedí o víc jak polovinu, protože pak už je to viditelné i lidem, kteří nejsou naučení tyhle věci pozorovat. Na internetu je spousta návodů, jak tyto oči líčit, ale jelikož se to tak často nevyskytuje, myslím, že pro ilustraci postačí toto:

Oči blízko u sebe.

Oči daleko od sebe.
CHLAPI

Samozřejmě, to, že jste chlap vás od líčení v cosplayi neomlouvá! Nemusíte to hrotit jako něžné pohlaví, nicméně i pro vás mám pár tipů:

zdroj

1. Nějakým středně hnědým stínem si přetřete pohyblivé víčko.
U vás není třeba si nějak hrát se stínováním, jeden rozumný neutrální stín udělá magii.

2. Nacvičte si linku. Jak tu horní, tak tu dolní do poloviny oka. 
Použijte hnědou tužku, černá je pro vás zbytečná.

3. Zvýrazněte řasy. 
Používejte černou řasenku a nestyďte se šmrncnout tomu trochu fazóny tím, že si před tím ty řasy natočíte kleštičkami. V cosplay komunitě vám za to do teploušů nikdo nevynadá, naopak ocení snahu. ;)

Tím jsem snad pokryla základy a některé problémy, které mohou cosplayery trápit. Pokud máte nějaké otázky, pište do komentářů a já vám ráda poradím. Jinak se na vás budu těšit u dalšího dílu! ^^

~ Clover

1 komentář:

  1. Opravdu moc pěkný a hlavně srozumitelně sepsaný návod. U příštího cosplaye chci aplikovat i trochu toho make-upu takže rozhodně inspiraci budu hledat zde.

    OdpovědětVymazat