26. února 2014

Fenomén cosplay : typy cosplayerů

Cosplay nejsou jen kostýmy, jsou to také lidé. A i ti by se dali rozdělit na skupiny. Byť se i toto zdá jako málo pravděpodobné, jsou tu určité rysy, které by nás cosplayery mohli odlišovat.

FANDA V KOSTÝMU 

Obyčejný civilista, jež si obléká kostým svojí oblíbené postavy, bez hlubších ambic. Nesnaží se o žádnou skvělou propracovanost, ale jde mu čistě o vzhled a funkčnost. Kostým je buď vlastní výroby, nebo i koupený, standardně spíše jednoduchý. Takto to fungovalo dříve a mnoho lidí takto kostýmy nosí dodnes. Není na tom nic zlého, ale podle nás se to nedá považovat za pravý cosplay, ať už si nositel myslí cokoliv.




COSPLAY PRO RADOST 

Taktéž obyčejný civilista, ovšem tento se již snaží kostým zlepšovat, hledá mouchy a opravuje je. V zásadě je většina kostýmu vlastní tvorby, či upravená. Vcelku se mu daří si i pohrávat s charakterem postavy, ale stále to dělá jen pro zábavu a nemá důvod být přehnaně sebekritický. Přesto se snaží dobře působit, aby se líbil sám sobě a svému okolí. Tento člověk se od obyčejného fandy liší především v tom, že má o svůj kostým starost a přemýšlí nad ním a jeho výrobou.




HEREC / BAVIČ 

Tento člověk je povětšinou kombinace jednoho s předchozích typů. Kvalita jeho kostýmu se liší, né vždy je tento kostým jeho výtvorem, ale velmi se mu daří vystihnout charakter postavy. Obvykle tak interaguje i s ostatními v rámci své role. Herci se snaží na vše jít s vážnou tváří a skutečně zahrát charakter, naopak baviči jsou občas trochu splašení a spíše si ze svého charakteru utahují. O to více zapálení ale baviči jsou, a vše berou jen jako legraci na pár hodin. I hercům jde víceméně především o zábavu a dobrý pocit.




KUTIL

Tito cosplayeři chtějí zaujmout co nejvíce hi-tech kostýmem, nebo nějakou vychytávkou s rekvizitami. Jsou to dobří řemeslnicí a kutilové, mají sice trochu horší kostýmy, ale úžasné rekvizity, zbroje, nebo technické vychytávky, jež každého zaujmou. Sem patří mnoho tvůrců robotů a Mecha. Mnoho z nich tvoří nejen pro sebe, ale i pro jiné. Mohou to být jak cosplayeři pro radost, tak i soutěžící. Kvalita často není tak špatná. Pokud chcete tip, jak otestovat jejich kvalitu, stačí jednoduchá věc. Pokud je takový kostým velmi kvalitní, tak bude vypadat stejně z metru, jako z padesáti metrů. Čím horší kvalita, tím dále musíte od kostýmu být, aby vizuálně vypadal dobře.


¨


SOUTĚŽÍCÍ

Toto je člověk s ambicemi. Chce se povětšinou prosadit v nejbližším okruhu známých, na svém oblíbeném conu, později ve své rodné vlasti a nakonec třeba i v zahraničí (povětšinou na internetu). Konkurence a jiní cosplayeři je to, co ho žene vpřed. Zde už jde zábava stranou a stává se z toho vcelku nákladný a náročný koníček, kdy je člověk ochoten utratit mnoho peněz a času pro dvou minutové vystoupení, které nemusí zajistit úspěch a z jeho pohledu tak kostým zůstane nevyužit. Zde už se vše bere vážně a není místo pro hloupé chyby.Tito lidé se stále zlepšují a snaží se být pravidelně vidět ne velkých akcích či internetu. Kostýmy jsou vždy jejich výroby, nebo případně spolupráce jejich kolektivu. Pro ostatní cosplayery působí nepřístupně a příliš vážně. Nicméně většina soutěžních cosplayerů je přátelského ražení, jak jsme se sami přesvědčili na Eurocosplay. Byť se věnují i focení a rádi se svými kostýmy experimentují, tak jejich hlavní prioritou je soutěžení.




MODEL / MODELKA

Toto jsou buď bývalí soutěžící na vrcholu, kteří si už nemusí nic dokazovat, nebo naopak ti, jež nemají soutěžní ambice a vadí jim omezování pravidly soutěží. Né vždy kostýmy vyráběli oni, ale většina bude jejich tvorby. Jde jim o dokonalé fotky, pozice, vizualizace postavy. Jsou schopni si s vámi povídat a smát se jako pětileté děti, ale když jde o to být vyfocen, velmi zvážní. Neradi se tak fotí společně s méně dokonalými kostýmy, ale on si to snad ani nikdo netroufne. Zajímá je pouze vzhled a výraz, charakter své postavy se snaží vystihnout především na fotkách. Jsou ochotni nafotit stovky fotek, než vznikne dokonalá fotka postavy. A o tom je vrchol cosplay. O dokonalé, 100% vizualizaci.




~ Alfred & Myra

Žádné komentáře:

Okomentovat