26. února 2014

Fenomén cosplay : historie a současnost

Je velmi důležité, neplést si maškarní, nebo kostým s pojmem cosplay. Mají k sobě blízko a přesto jsou si mnoho vzdáleni. Rozdíl je totiž v přístupu. Zatímco v obyčejném kostýmu na maškarní jde jen o pobavení se z toho, jak člověk vypadá v kostýmu vtipně.

Naopak u Cosplay jde především o to, co nejlépe danou postavu ztvárnit ve všech ohledech. Zkrátka cosplay už bere oblékání kostýmu vážně, protože z něho musí vyzařovat něco víc, než jen člověk v divném oblečení. Ale k tomuto pojetí cosplay vedla cesta vcelku dlouhá a trnitá. Protože na počátku byl kostým. Ten kostým byl první …

1939

V roce 1939 se koná První Světový Science Fiction Convention v New Yorku a tehdy 22 letý Forrest J. Ackerman a jeho přítelkyně se na tomto velkém setkání (cca 200 účastníků) objevují v kostýmech vesmírného pilota a jeho společnice z filmu "Věci které přijdou" z roku 1933 (Things to come - H.G.Wells book). Ackerman získal mnoho pozornosti. Pár byl tehdy dle jednoho spisovatele označen jako "Stylově obléknutý v módě 25. století". Po tomto prvním úspěchu se začaly rozšiřovat řady fanoušků v kostýmech na těchto akcích a dlouhou dobu nešlo o nic jiného, než si obléknout kostým své oblíbené komikové postavy. Tehdy převládaly samozřejmě kostýmy z amerických komixů a filmů, především sci-fi a fantasy žánru. Muži se snažily tvořit zajímavé a složitější kostýmy, naopak ženy měli kostýmy co nejvíce sexy, dle tehdy běžné filmové módy a vkusu. Jedna z mála příležitostí být ve společnosti skoro nahá…


Toto vše se ovšem dělo především v severní Americe. Takže otázkou tedy zůstává, jak se k takové zábavě dostali Japonci? Opět to chtělo jednoho nadšeného člověka. V roce 1984 přicestoval z Japonska do Los Angeles na SF Worldcon jistý Nobuyuki Takahashi z japonského Studia Hard a byl doslova fascinován tím co viděl. Uchvátily ho především kostýmy a množství fanoušků, jež na akci byly. Dal tomu pojmenování cosplay, kdy japonskou formou skládání slov poskládal dvě anglická slova dohromady. Tedy slov costume and play. Lepší vyjádření svých pocitů nenalezl. Velmi nadšeně pak své zážitky vylíčil v několika japonských časopisech pro fanoušky SF a jejich účinek byl téměř okamžitý. Jelikož domácí fanoušci měli vlastní základnu mangy a anime (zatímco v jiných zemích byla tato japonská kultura kreslených filmů a komixů, spíše pro několik znalců a fanoušků), mohli se směle vrhnout do tvorby kostýmů dle svých oblíbených postav.


1977

Samozřejmě že již v 80. letech existovali v Japonsku lidé, jež oblékali kostýmy postav, ale jako na počátku v Americe, šlo spíše o okrajové podivíny. Nyní ale začal skutečný boom, kterému v konečné fázi pomohl i internet. Naneštěstí jako vždy vzali Japonci vše naprosto vážně a tvořili vše s důkladností jim vlastní. K tomu přidejte jejich soutěživost a rázem tu máte motivaci pro zlepšování. Nástup anime a mangy v devadesátých letech do zemí mimo japonsko navíc tuto základnu rozšířil a změnil původní kostýmové nadšení fanoušků sci-fi v moderní cosplay se vším všudy. Tak vzniknul cosplay v moderní podobě, tak jak ho známe a praktikujeme do dodnes. Měli bychom si ale ještě něco říci o jednotlivých typech cosplay, ale o tom si budete moci příští týden přečíst samostatný článek.


A v čem se stal cosplay jiný než původní SF kostýmy? Především v pojetí.


Cosplay se snaží o vytvoření naprosto věrohodné kopie originálního charakteru, kde hlavními prvky jsou kostým, celkový vzhled nositele a roleplay. Tedy i nutná dávka herectví a přirozeného vzhledu. Dnes se předpokládá, že chcete danou postavu napodobovat, ne jen nosit její kostým, jako tomu bylo dříve. Navíc už se cosplay neomezil na nošení na akce fandů, aby jste měli dobrý pocit, ale stalo to vlastním odvětvím, oborem, který spojuje fotografii, umění, herectví, vynalézavost, tvůrčí schopnosti a v posledních letech i soutěživost. Internetová proslulost vás jako dobrého cosplayera může potkat kdykoliv. Kostýmy na nejvyšší úrovni se již dělají pro obecenstvo, nejen pro dobrý pocit nositele. Dnes se díky cosplay můžete stát internetovou hvězdou, ale také osobností zvanou na zahraniční cony, či modelkou/modelem pro fotografy. Můžete se stát vzorem a můžete se vidět všude na internetu. A podívat se na leckterá místa po světě.

~ Alfred & Myra

Žádné komentáře:

Okomentovat