4. června 2015

Helpeři

Jak zřejmě víte, v cosplayi hraje prim cosplayer. Je to on, kdo je vidět na fotkách nebo videích. To jeho tvář a kostým pak reprezentuje vaši skupinu nebo společnou práci. Ale co ti lidé v pozadí? Kdo jsou ti podivní, většinou normálně oblečení lidé, co chodí za cosplayerem? A proč sebou tahají všude igelitky a batohy? Tento článek by vám mohl osvětlit, kdo jsou tito takzvaní „helpeři“.
Jakožto vášnivý, ale průměrný cosplayer jsem byl tento rok okolnostmi donucen svůj cosplay projekt odložit. Ať už to byly finance, čas, nebo jiné problémy, prostě to nešlo. A tak jsem se ujal role helpera (btw. hrozné slovo). Většina z vás si asi dokáže jednoduchým překladem z angličtiny zjistit, co je hlavní náplní toho to člověka. Je to samozřejmě pomáhat. Ale komu?

Kdo z vás někdy oblekl nějaký těžký kostým, nebo měl na sobě nějaký bodypaint, tak mě jistě dá za pravdu, jak složité jsou základní úkony jako pít, jíst, nebo si třeba i sednout. A od toho je zde helpr. Velmi zjednodušeně řečeno - zastává všechny funkce, které samotný cosplayer nezvládne. Je to ninja, který sleduje každý pohyb svého svěřence, kontroluje jeho oblečení a výstroj, stará se o jeho potřeby a přitom ho nevidíte na žádných fotkách, videích a většina lidí by vám odpřisáhla, že ho ani nikdy neviděla.

© Think.Nu

A co to tedy všechno obnáší? Jak helper jste cosplayerova pravá ruka, sidekick, jeho panoš. Z mé zkušenosti vím, že to neobnáší jen tahat jídlo a pití. Dobrý help totiž musí umět od všeho něco. Musí umět opravit make-up, zašít povolený steh, opravit rozbitou rekvizitu a podobně. Nejlépe vám to asi vysvětlím na příkladu.

Pokud se cosplayer rozhodne k nějakému náročnějšímu kostýmu, řekněme Night elfa z WoW, tak pro helpera to znamená následující: Musí se naučit pracovat s bodypaintem a brát ho všude sebou (v případě, že by se barva na cosplayerovi smyla nebo jinak zdeformovala), musí se naučit základní make-up postavy aby ho mohl upravovat a opravovat během dne a vzít sebou samotný make-up. Základem je také sebou všude brát KPZC (krabička poslední záchrany cosplayera) obsahující vteřinová lepidla, lepicí pásky, svorky, svírací špendlíky, modelářské barvičky používané na barvení rekvizit, štětce, ředidla, odličovací ubrousky a zrcátko. Dále je důležité vzít do batohu pití a jídlo. Pití s brčkem, aby se nerozmazala rtěnka a jídlo takové aby se nezamazal cosplay a aby se dalo uždibovat celý den. Protože má na sobě cosplayer bodypaint, tak by si měl helper do batohu přibalit pláštěnku nebo deštník. Na zvážení jsou také boty na přezutí, protožen ne všichny boty-rekvizity vydrží celodenní chození po drsném betonu. Samozřejmostí jsou pak osobní věci jako mobil, peněženka, doklady a další věci (coscards, vizitky...). Dobré je také mít sebou foťák, aby si cosplayer mohl s někým udělat foto.

Když si tohle všecno sečtete tak zjistíte, že sebou táhnete klidně 10 kg nebo více věcí a to nepočítáte svoje věci. Ovšem jak jsem předesílal, helper není jen tažný kůň. Další jeho rolí je totiž hlídání a zařizování různých věci. Ať už to je hlídání rekvizit/věcí když se jde cosplayer fotit nebo zařizování místenek na cosplay videa. To vše by měl helper obstarat. Pokud jde cosplayer na soutěž, tak helper by se měl ujistit, zda všechny podklady pro vystoupení má technické zázemí, kolikátý půjde na řadu jeho svěřenec a zda má mikroport zapnutý když jde na jeviště.

© Think.Nu

Zároveň ale musí hlídat, zda je vše s cosplayerem a jeho kostýmem v pořádku. Pil dost? Není mu špatně? Nerozpadá se mu armor/rekvizita? Zní to jako banality, ale to by jste si divili, co s lidmi udělá stres, nervozita a festivalové stravování. Nehledě na to, že spoustu kostýmů/rekvitiz nevydrží festivalové mačkanice nebo celodenní nošení.

A také bych zminil i trochu manažerskou roli. Helper by totiž, pokud to nevyjedná cosplayer, měl také zjistit, kde budou k mání fotky na internetu. Případně v nich i označovat pokud to jde, nebo dodat odkaz/jméno. Pokud na to zapomene cosplayer, tak by měl helper rozdávat vizitky/coscards fotografům nebo zájemcům.

Samozřejmě to co jsem tady popsal, je utopická představa ideálního vztahu cosplayer-helper. Ve skutečnosti ale většina cosplayerů si tahá věci sama nebo poprosí kamaráda/ku. Ideální helper je totiž kombinace manažera, řemeslníka, psychologa a otroka (proto roli helpera často zastává manžel/snoubenec/přítel cosplayerky :D). Zaroveň to vyžaduje sebezapření, protože celý con/festival vlastně pomáháte někomu jinému a jste dost odkázáni na to, kam cosplayer bude chtít jít, nebo kam musí jít. A nikdo vám neřekne: „Jé, ty ale odvádíš skvělou práci!“ protože pokud helper odvádí dobrou práci, tak vše jen běží tak jak má. Pokud ale neprovádí práci dobře, tak přidá práci a vrásky cosplayerovi.

© Think.Nu

Čili na závěr - pokud plánujete nějaký složitý kostým, tak doporučuji nějakého spolehlivého kamaráda požádat o pomoc. Nebo pokud se chystáte v nějaké skupince na festival a někdo z vás si bere sebou kostým, tak mu nabídněte pomoc. Dělat helpera je sice trochu nevděčná práce, ale lidé to ocení :) Plus potkáte spoustu zajímavých lidí a poznáte festival z jiného úhlu. A kdo ví, třeba si pak další rok taky budete chtít kostým udělat.

~ Arenoth

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat