20. května 2015

Cosplay a make-up - Jak na dokonalou pleť

V tomto díle se podíváme, jak dosáhnout naprosto dokonalé pleti. Dosáhnout toho může být pro někoho hračička, pro někoho zase utrpení - záleží na tom, v jakém stavu máte pleť a jaký jste typ. O tom jsme si už pověděli něco v prvním díle tohoto seriálu a proto se na dané líčení a používání přípravků bude odvíjet podle potřeb daného typu.

Ještě než začnete, umyjte si ruce a myjte si je průběžně, obzvlášť pokud k nanášení přípravků používáte prsty - tak se vyhnete tomu, že si budete zanášet nečistoty na obličej a pleť se vám nebude tolik ucpávat. Všeobecně se doporučuje, abyste si na obličej během dne moc nesahali rukama, ale to vymýšlel někdo, kdo se evidentně nepotí, nesmrká a nikdy jej na obličeji nic nesvědí... Něco pravdy na tom bude, protože nejvíc zanesenou a osypanou mám vždycky bradu, protože jsem zvyklá si pořád podpírat hlavu rukou.


1. HYDRATAČNÍ KRÉM

U jakéhokoliv typu pleti, u jakéhokoliv make-up si vždycky namažte vyčištěný obličej hydratačním krémem. Může na make-upu být stokrát napsáno "hydratační", ale sám o sobě vám pleť nikdy nevyživí a krém pod něj prostě potřebujete. Diskutovat se dá možná o BBcreamech, které slibují hydrataci krom dalších věcí už v sobě, ale stejně bych ten krém aplikovala i pod ně. S ním nic nezkazíte. dejte si pozor, ať máte krém na svůj typ pleti - krém na mastnou pleť suché jen uškodí a podobně. Na rty si naneste nějaký bezbarvý balzám, ať se také trochu hydratují.

2. VYHLAZUJÍCÍ BÁZE

Vyhlazující bázi si pořiďte, pokud trpíte rozšířenými póry, nebo akné (normální, smíšená a mastná pleť). Báze de facto zaleze do různých nerovností a hezky pleť opticky vyhladí. Pokud trpíte na různá začervenání pleti a flíčky, můžete bází, která je zabarvená, tyto věci neutralizovat - pamatujte, že zelená barvy vyrušuje začervenání, žlutá barva fialovou (v případě modřin).



Báze se dělají krom čirých a barevných i v provedení s jemnými třpytkami, které vám pleť trochu osvěží a rozzáří. Mě přijdou jako zbytečně vyhozené peníze, protože stejně na to hodíte make-up, pudr a další věci a tím ten třpyt zabijete.

3. KOREKTOR

Případné pupínky korektorem zamazáváme před aplikací make-upu, protože make-up to pak všechno hezky sjednotí. Kdyby jste jej plácali až na make-up, zbytečně to budete mít flekaté. Korektory jsou v různých barvách a odstínech. Na pupínky jsou nejlepší tělové ve stejném odstínu jako make-up (a vaše pleť), pokud ale hodně trpíte na červené zanícené, doporučuji pořídit korektor v zelené barvě - jak už jsem říkala, zelený odstín tu červenou zneutralizuje a až na to dáte make-up, hezky se to sjednotí a nebude to tolik vidět.

Ještě tady doplním užitečnou radu - pokud se vám udělá pupínek před conem, nevrtejte se v něm! Vymáčknout jej můžete jen pokud je ve formě černé tečky, nebo pokud už je vyhnisaný a má bílou "čepičku". V jiných případech na něj vůbec nesahejte, protože si do toho jen zanesete další bordel, pupínek ještě víc nateče a zčervená a už vůbec nepůjde korektorem zamaskovat. Prostě se s tím smiřte, hlavu vám nikdo neukousne (všichni jsme si tím prošli), z případných fotek ho vyretušujete.

Světlejší korektor (cca o odstín světlejší než make-up) doporučuji, pokud trpíte na kruhy pod očima. Nanášejte jej nejraději štětcem, nebo klidně i prsty do takového trojúhelníku až na tváře, ne jen vyloženě do těch kruhů - jinak se vám ještě zvýrazní.


4. MAKE-UP

Když už máme na obličeji ty omalovánky z báze a korektorů, je třeba tomu dát nějakou fazónu a prsknout na to make-up. Začněte hezky od nosu a roztírejte do ztracena ke krajům obličeje. Nezapomeňte rozetřít make-up až k uším a ke krku, ať si neuděláte gejšovskou masku. Pokud máte větší výstřih, klidně si namake-upujte i krk a dekolt - všechno získá hezky jednotný odstín a vypadá to lépe. Nezapomeňte na oči a rty - lépe pak budou držet rtěnky.

Hodně se strhávají diskuze na téma čím nanášet make-up. Já říkám, že co komu vyhovuje. Houbičky a štětce jsou hygieničtější než prsty, ale můžete použít i ty. Snažte se make-up spíš vklepávat, než dlouhými tahy roztírat, lépe se pak zapracuje do pleti a udělá jednotnější vrstvu. Teď je hrozně v módě houbička ve tvaru vajíčka, ale zatím jsem ji nezkoušela, ač na ní mám zálusk.


5. PUDR

Aby se make-up zafixoval a déle vydržet, je třeba jej zapudrovat. Tím se také obličej zmatní a dostane takový sametový nádech. Nic nedrží věčně, proto pudr během dne obnovujte. Je jedno, pokud jej budete nanášet štětcem, nebo houbičkou (nebo vatovým tampónkem), ale opět se lépe osvědčilo vklepávání, než šmirglování. Viděla jsem v metru expertku, která si houbičkou s pudrem přejela po čele tak silně, že si tím stáhla vrstvu make-upu a vztekala se, že má na čele velkou šmouhu.

Nezáleží na tom, jaký pudr si vyberete, jestli sypký nebo kompaktní, transparentní, nebo zabarvený (malý tip - pudr je dobré mít o malinko světlejší než make-up, tak o půl odstínu), vyberte si, co vám vyhovuje.

6. KOREKCE OBLIČEJE

Máte všechno napatláno na obličeji a koukáte do zrcadla. vypadáte jako mrtvola, protože obličej je pokryt jednolitou vrstvou a rty vám splývají se zbytkem tváře. Výborně. Teď si jdeme trochu pohrát s korekturou.

Někteří vizážisti a pokročilý uživatelé konturují hned při nanášení makeupu tím, že čarují s tmavším a světlejším make-upem. Výsledek vypadá krásně, ale když se o něj pokusí někdo bez zkušeností, může se to zvrtnou v katastrofu. Proto vám doporučuji začít konturovat nejdřív tmavším pudrem/hnědými očními stíny, na kterých se to naučíte a také to vypadá dobře. Pokud chcete jít do něčeho lepšího, pořiďte se konturovací kit, kde krom tmavého pudru máte světlý rozjasňovač se třpytkami.


V první řadě se potřebujete podívat na svůj obličej. Stáhněte si vlasy a koukněte se na sebe do zrcadla - jaký tvar má váš obličej? Máte moc výrazný nos, který potřebujete potlačit? Nebo vás irituje dvojitá brada? Všechno se dá opticky zakamuflovat!


Pokud začínáte, moc bych nějaké konturování nehrotila. Můžete si najít, jak si upravit svůj typ obličeje, ale všechno se řídí vesměs stejným základem, který je krásně naznačen na tomto obrázku.



Rozjasňovač přijde na T-zónu, pod obočí a pod oči a kolem nosu. Tmavý pudr pod lícní kosti, pod čelist a na krk (to je na tu dvojitou bradu), trošku kolem nosu a trochu kolem vlasů a na spánky. Tímhle nikdo nic nezkazí a bude to vypadat dobře. Pamatujte, že pokud chcete něco vyzdvihnout, tak na to dáte rozjasňovač, pokud to chcete naopak utlumit, dáte na to tmavý pudr. Jestli se stane, že to s tmavým pudrem přeženete, nepanikařte, vezměte si štětec s klasickým pudrem a normálně to s ním trochu rozetřete do ztracena, zjemní to.

Pokud chcete jít do extrému a korekturovat trochu víc, doporučuji se porozhlédnout na Youtube, nebo Pinterestu - najdete tam návody opravdu úplně na všechno a na všechny typy obličejů, nosů, očí, atd. Klidně se podívejte, jestli už někdo nenatočil make-up tutoriál na vaši postavu. Nekopírujte je ale doslova - přeci jen youtubeři určitě nemají stejný obličej jako vy a co na nich vypadá dobře vám sednout nemusí. Vezměte si inspiraci a přizpůsobte si to sobě.

Udělejte si make-up test, klidně dvakrát až třikrát před conem, ať vychytáte chyby a dostanete to do ruky! Opakování dělá mistra. Nikdo nenalíčí perfektní make-up s technikou, kterou nezná na poprvé.

7. TVÁŘENKA

A nakonec trochu barvičky na tváře. Tvářenku naneste na lícní kosti - jestli na celé, nebo jen na část si už uzpůsobte svému tvaru obličeje. Co se barvy tvářenky týče, správně by měla ladit s barvou rtěnky/lesku a doporučuji se toho držet. Fialová tvářenka v kombinaci s červenou rtěnkou vypadá směšně.


Výborně! Máte dokonalý základ, dokonce trochu vystínovaný a máte nějakou barvu ve tváři, takže nevypadáte, že vás někdo jen přetřel primalexem! Jenže tomu ještě něco chybí. Oči a rty stále zanikají a je třeba je taky nějak zvýraznit. Ale o tom už příště!

~ Clover

2 komentáře:

  1. Supr článek, v make-upování jsem sice zdatná (resp. léta metody pokus - omyl udělaly své :D), ale v tomhle jsem objevila dost užitečných tipů!

    OdpovědětVymazat