13. listopadu 2014

Akicon 2014

Krásné ráno, čtenáři! Dlouho jsme se neozvali, což? Důvod je jasný - zaměstnávala nás příprava na Akicon, kterého se letos účastnila skoro celá skupina a každý měl nějakou funkci. Já, Alfred a Myra jsme přednášeli, Arenoth moderoval cosplay soutěž a Smeraldina pomáhala s cosplay soutěží a sloužila jako překladatelka Shookiemu, který byl v porotě. S Myrou jsme také chtěly ukázat na Akiconu cosplaye z Borderlands, takže práce bylo více než dost a na psaní článků nebyl čas. Takže tady máte jako omluvu report z Akiconu 2014 a další články budou postupně následovat.

Týden před nějakým conem není úplně ideální doba - cosplayeři dodělávají, co potřebují, je to doba plná stresu. Nebyla jsem výjimkou a opět jsem podlehla své conové smůle. S Moxxi jsem si ukousla moc veliké sousto a musela nepovedeným a příšerným kabátem ve čtvrtek ráno s pláčem praštit. Prostě jsem na ní neměla skills a rozhodla jsem se (po výlevech jak už v životě žádný další cosplay neudělám and shit) jít v sobotu trapně v civilu. Dodělala jsem tedy plánovanou hipster Uršulu z Malé mořské víly na pátek a vrhla se na dodělávky bratrova cosplaye. Bratra se mi totiž podařilo přivést na cestu cosplayera a statečně ho lákám na cony právě typu Natsucon a Akicon.

PÁTEK:

Vyráželi jsme z domu chvilku po půl šesté, KC Zahradu mám necelých dvacet minut cesty od baráku, takže jsme jeli v plné polní - bratr v cosplayi Blastoise a já jakožto Uršula. Na místo jsme dorazili kolem šesté, všude už byl klid, všichni byli odbaveni, tak jsme ani nemuseli u registrace stát frontu. Vyfasovala jsem hezkou jmenovku přednášejícího a šli jsme se porozhlédnout po zbytku skupiny. Alfred a Myra dorazili chvilku po nás, od půl sedmé totiž měli přednášku. Zatím co si rozdělovali, co kdo bude říkat, obcházela jsem s bratrem atrium a koukala po známých tvářích - narazila jsem tak na Arashi v cosplayi Reginy, Borůvku jako Kaylee z Firefly (nerdgasmus!) a spoustu dalších.

Zlá královna Arashi a evidentně hladová Juri.
© Redline

Myra s Alfredem v půl sedmé odstartovali přednášku Cosplay etiketa - jak na cosplayera s informacemi o tom, jak by se lidé (převážně fotografové) měli ke cosplayerům chovat a v druhé části ukázali, jak vlastně funguje cosplayerům biorytmus na conech a v jakých denních dobách je dobré po něm požadovat fotku či nějakou akci. Příklady dobré, Alfred s Myrou mluví z vlastních zkušeností a sama jako cosplayeka mohu některé věci potvrdit. Fotografové jsou u nás slušní, návštěvníci conů také (ale Čechy jsou v tomhle všeobecně výjimka), ale creepy mudlové, kteří se s vámi chtějí fotit v metru, otlapkají vás, zeptají se, jestli máte pravá prsa a ve výsledku vám i vtisknou pusu na tvář (true story, cca šedesátilettý Rusák) nejsou nic příjemného. Ale k těm se tato přednáška bohužel nedostane.

Fotky z této přednášky bohužel neexistují, nebo nejsou k nalezení.


Tak si užijte alespoň naši hipster Ariel a Ursulu.
© Lída M.

Po Cosplay etiketě se skupinka rozdělila - část se bavila s Grekem, my s Myrou jsme korzovaly kolem a bavily se s dalšími lidmi, až jsme se zakecaly s Lin. Tady jsem si potvrdila, že Sykysanovy přednášky mi evidentně nejsou souzené - chtěla jsem jít na jeho Otaku v populární kultuře, ale špatně jsem se podívala na čas a že je po přednášce jsem zjistila, až když jsem narazila na Angie, která z ní šla. Smůla, ale už se mi to stalo i na Natsuconu, kdy jsem celý víkend chodila s utkvělou představou, že Sykysanova přednáška Kočka v Japonské kultuře je v neděli, ač mě pokaždé bratr nebo Myra setřeli s tím, že byla v pátek a prošvihla jsem jí... Což je škoda v obou případech, na Sykyho přednášky jsem slyšela jen samou chválu, jeho reporty čtu hrozně ráda, takže příště už si žádnou ujít nechám.

Je skvělé potkat cosplay z Valkyria chronicles, který není náš!
© Roxanne Strik

Všeobecně nás v programu už nic nezaujalo, takže jsem se postupně posbírali a kolem desáté zamířili k domovu, tentokráte obohaceni ještě o Juri, která společně s Ayaku přespávala u Alfreda a Myry.

Výborná Daenerys a totálně awesome Oberyn.
© Akela Taka

SOBOTA:


© Edison23

"Chceme jít na Toyotomiho přednášku, budeme tu ráno už na devátou," říkali Alfred s Myrou. A teď tu o Červené Karkulce, prosím. Na devátou jsem dorazila já a bratr. Já trapně v civilu, bratr jakožto Psycho ze hry Borderlands. Skupinku jsme nenašli, tak jsme šli podívat na Toyotomiho přednášku Metal Gear Solid V: The Phantom Pain – známá fakta a spekulace. Dorazili jsme po začátku, takže jsme minuli úvod. Bohužel, moc jsem z přednášky nepochytila, protože o celé série MGS vím jen, že hlavní postava se jmenuje Snake, v jednom díle se plížil někde v krabici a ta krabice se stala těžce populární (zdravíme Yuffie a znalosti z její přednášky Krabice a záchody ve videohrách), navíc Toyotomi má občas tendence přejít do kulometného stylu řeči, kterému nerozumím a pořádně jej neslyším. Co mě ale nadchlo, bylo vlčí štěňátko. Nicméně i tak jsme odešli před koncem, aby jsme chytli místa v hlavním sále na Lusi a její Záchody vycházejícího slunce. Udělali jsme dobře, bylo docela narváno.

© xD25

Lusi s námi probrala veškeré záchody, které můžeme v Japonsku potkat - klasické alá (vyporcelánovaná) díra v zemi i západní high tech a vlastní zkušenosti a fotky z dovolené v Japonsku. Nezapomněla přidat i nějaké záchodové produkty a merchendesing, který se dá v Japonsku vidět/pořídit. Videa s lvíčátkem o chození na záchod znám už léta, ale pokaždé je to stejně děsivé a brečela jsem u toho smíchy jako zbytek publika. Také jsem se pokoušela spojit s Myrou, od které jen přišla zpráva, že se vypravují.

Cute Elsa s Annou.
© gingaBishounen

Přednáška skončila, skupina stále nedorazila a měli jsme chvilku čas, než nastupoval další program. Vyfotila jsem bratra s několika dalšími Borderland cosplayi a šla se pokochat cosplayery ven. I tam jsem ulovila pár dalších fotek, viděla se s Arashi s cosplayi Meridy a pak konečně dorazila naše skupinka. Musela jsem rovnou uznat - Myra jako Lilith byla epická, stejně tak Feinobi jako Handsome Jack a Mary jako Tiny Tina a mě začalo hrozně mrzet, že jsem tu Moxxi pokazila a nemohla si jí vzít na sebe. Pomohla jsem Myře ještě dokreslit Lilithino tetování a pak jsme se šli podívat na Aj-do-ru a podpořit Juri, která soutěžila.

Go, Juri, go!
© gingaBishounen

Soutěžící hodnotit nebudu - nervozita udělá své, navíc západnímu stylu zpěvu ty japonské písničky prostě moc nesvědčí, co si budeme namlouvat. Byla vystoupení výborná, dobrá, průměrná, i taková, která mi trhala můj hudební sluch na tisíce kousků. Co nás mrzelo bylo, že tentokrát nebyl v porotě Grek - už loni bylo zábavné koukat, jak se tváří.

Mathes (bratr) a druhý Psycho.
© Lukáš Blažek

Po Aj-do-ru jsme měli zase chvilku čas a Mary jako Tiny Tina pořádala čajový dýchánek pro Borderlands cosplayery, takže jsme zamířili ven, kde se to pak rozjelo ve veliké focení, ze kterého je spousta nádherných fotek, účast v hudebním videu a pro mě hype spolknout pýchu, koupit novou látku a nechat si udělat střih na Moxxi na míru a prostě jí udělat.

Celá Borderlands skupinka.
© AAA and Girls

Táhlo na třetí hodinu, v programu nás nic moc nelákalo, ale jelikož byl Fred uloven jako účastník Animestopu, šly jsme se s Myrou podívat tam. U Animestopu je škoda malého sálu, mohla by to být velká show pro více diváků, už teď bylo dost narváno a my jsme se královsky bavily.

Alfred, hintzu a dfox na Animestopu.
© xD25

Pak už byla na řadě Cosplay soutěž. Do sálu jsme se dostali v pohodě (protekce, pchá), soutěž nakonec začala v půlhodinovým zpožděním. Nudu jsme s Myrou zaháněli focením derp selfie fotek, které jsou poslední rok naší tradicí.

Derpity derp.
© AAA and Girls

Tady už si hodnocení cosplayerů dovolím, protože (na rozdíl od zpěvu) vím, o čem mluvím. Vezmeme to popořadě - Mary jako Tiny Tina. Žádné připomínky. Zajímavé vystoupení, dobrý roleplay, skvělý kostým. Misa Amane - pro mě ne úplně zajímavý kostým, nicméně hezké vystoupení a roleplay. Neurazila, ani nenadchla.

Handsome Jack v roleplayi válel...
© Kate Kony

Kuromaru jako Kaito z Vocaloidů měl moc hezký kostým i vystoupení, ale bylo hrozně dlouhé. Pro příště dynamičtější písničku a zkrátit! Feionobi jako Handsome Jack - není o čem mluvit, super roleplay, skvělý cosplay. Arashi jako Merida měla úžasný cosplay, nicméně vystoupení mě zase tak neuchvátilo, ale na Disney princezny se nic moc úžasného vymyslet nedá a roleplay měla úžasný. Kaname jako Mao byla taková nemastná neslaná, stejně jako Misa neurazila, ani neuchvátila.

Přistižen při činu!
© gingaBishounen

Rubyho Rhoda jsem ale bohužel tolik neocenila. Částečně je to tím, že nejsem fanda cosplayování mimo svou barvu pleti, protože černošské rysy si člověk nevyrobí, i kdyby se tím bodypaintem patlal natřikrát po celém těle. Stejně tak mě strašně děsila paruka, která byla příšerná. Trošku mě zarazilo, že si cosplayer nezvolil Rubyho černý obleček s růžemi, kde je ta paruka mnohem jednodušší na vyrobení. Ale dávám body za snahu, zbytek kostýmu byl dobrý, roleplay byl super, i když by mohl být ještě přehnanější (Ruby je přehnaný =D). Trhač mě také moc neuchvátil, měl dobré vystoupení, ale celou dobu stál zády k publiku, takže my jsme z něj neměli nic. Z cosplayového hlediska vytknu helmu - z mého pohledu v hledišti se zdála strašně malá, hrozně lezla nahoru a celkové zdání bylo, že cosplayer v ní musel mít hrozně napasovaný obličej a rozplácnutý nos. Nicméně tu vidím veliký potenciál na zlepšení.

© Roxanne Strik

Co musím v cosplay soutěži pochválit je moderátor - a to nejen protože je to můj kamarád. Rada pro orgy - chtějte ho příští rok! Arenoth se pohybuje v cosplayi a mezi cosplayery, takže ví, co od nich očekávat, jak s nimi hrát roleplay, s čím jim pomoci a v té soutěži to udělalo hodně. Oproti nemastnému neslanému moderátorskému projevu z předchozích let změna o 200% k lepšímu!

Super awesome Lilith (Myra) a super awesome Maya!
© Lukáš Blažek

Na soutěž navazoval Grek a jeho přednáška JSDF, takže jsme vyslali Myru k hlasovací bedně a zůstali sedět, ať máme místo. Bohužel, téma přednášky mě neuchvátilo, takže jsem se po chvilce - i navzdory respektu a lásce ke Grekovi - rozhodla prchnout za Myrou. S tou jsme pak venku prokecali následující hodinku s dalšími lidmi.

Lass jako Rapunzel - Mamá už se na tebe těší, děvče...
© Akihiko Daishi

Do sálu jsem se vrátila na Hodinu nerdů od Angie a jako správná fangirl si sedla do první řady. Angiiny přednášky mám moc ráda a nevynechávám je, protože jsou skvěle provedené, se spoustou informací, videí a humoru. Tentokrát jsem se dozvěděla, že je vlastně spousta reality show o nerdech a geekách, o kterých jsem ani netušila (doma jsem hned žhavila počítač na King of the Nerds). Btw. Něco typického pro Angiiny přednášky? Gender. Gender everywhere. =D

Hodina nerdů.
© xD25

V sále jsme rovnou zůstali na Vyhlášení výsledků, jen jsme se s bratrem přesunuli do zadní části ke zbytku skupiny. Letos se vyhlášení tak hrozně nevleklo jako loni, navíc se vyhlašovalo méně soutěží. Veliká změna k dobrému oproti loňsku! Všechno hezky odsýpalo, tak jak má, takže z mé strany spokojenost.

Jarník posbíral velkou část cen za AMV.
© Lukáš Frolka

Ze sobotního programu už nebylo nic, co by nás zajímalo, tak jsme se rozhodli vyrazit k domovu. Realita ovšem vypadala tak, že jsme se následující hodinu a půl zastavovali u různých lidí a zakecávali se, takže reálný odchod se konal mnohem déle...

BONUS! Arashi a Pííínas-chan!© AAA and Girls

NEDĚLE:

Alfred s Myrou hlásili, že přijdou na devátou, protože chtějí jít na Greka. Vlk taky sliboval. Všímáte si, že celý con chodím dřív jak Myra a Alfred? Nějaká chyba v Matrixu, tohle se běžně nestává. S bratrem jsme dorazili před devátou, já šla rovnou do režie vyzkoušet prezentaci a vytisknout papírový tahák svou na přednášku o kimonech, pak jsme se posadili v sále a koukli se na přednášku Kolik stojí anime od Greka.

Jazové ručičky!
© xD25

Zpětná vazba na Greka netřeba, přednes super, vtipy dobré, informace pravdivé a ověřené. Ale Grekova velká chyba - přetahuje, hrozně moc. Pět minut před koncem přednášky jsem se šla postavit k pódiu, abych naznačila, že bude konec, což bohužel nestačilo. Grek si dal akademických dvacet minut. Příště budu křičet, poskakovat na místě a pokud to nepomůže, tak se klidně svlíkat. =D

I já mám fotku z Akiconu!
© xD25

Začínala jsem tedy se zpožděním a ještě mi vybuchla prezentace - vše se rozházelo a veškerý tahákový text mi zmizel, zbyla mi jen pravá polovina prezentace s obrázky. Díky bohům aspoň za to. Byla jsem z toho dost nervózní a trvalo mi, než jsem se rozkecala a přestala se zadrchávat a hodně jsem koukala do papírů, což nemám zrovna v lásce, nicméně ohlasy na přednášku byly vesměs pozitivní, takže jsem si mohla oddychnout. Příště bez papírů, s lepší prezentací a vůbec.

Pikachu shih-tzu!
© P@trick

Následující dvě hodiny do Zakončení jsme strávili různým kecáním s Grekem a Mantou, různými připomínkami a diskuzí o budoucnosti Akiconu. Pak jsme se jen podívali na Zakončení, postupně se posbírali, se všemi se rozloučili a odšourali se znaveným tempem domů.

"Plánujete jarní Akicon?"
© xD25

Za sebe tento Akicon hodnotím jako asi nejlepší z těch, co jsem navštívila, protože se vše stále zlepšuje a zdokonaluje a máte stoprocentní jistotu, že příští rok mě tam znovu potkáte.


Koukněte na video od Timey Wimey Production!

PS: Z cosplayerského hlediska musím říci, že jsem si letos krásně zaslintala - kvalita v Čechách stále stoupá. =D

~ Clover

8 komentářů:

  1. Jenom poznámka k Animestopu: do Velkého sálu jsme ho dali jednou, a nebylo to ono. Přeci jen ta kompaktnější forma tomu přidá více, takže se obávám, že i za cenu toho, že se tam nevejdou všici, příště asi bude Animestop opět v Malém sále.

    a poznámka č. 2: obávám se, že to svlékání by Greka jen povzbudilo v přetahování ~_^.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř mi, mě svlečenou nechce vidět nikdo, takže je to myšleno jako výhružka. =D Argument s Velkým sálem a Animestopem beru, my jej doteď neviděli, tak proto nevíme, že to naposledy nefungovalo. =)

      ~ Clover

      Vymazat
    2. Jen upřesním – „naposledy“ byl Animestop ve Velkém sále v roce 2009. Ve Velkém sále jsme měli i kvízové soutěže „Do posledního otaku“ (2008) a „Sedm malých otaku“ (2010) a prostě to nebylo ono. Od té doby kvízovové zápolení necháváme jen do malých sálů. A jak psal Grek – občas jsme museli i lidi ukecávat k účasti v soutěži…

      A k tomu tvrzení „mě svlečenou nechce vidět nikdo“ bych je doplnil dvě klasická rčení: „nikdy neřikej nikdo“ a „neuvěřím, dokud neuvidím na vlastní oči“ ~_^.

      Každopádně, tato navržená strategie by přeci jen mohla slavit částečný úspěch – Grek by pravděpodobně přestal mluvit a mohla bys mu tak na podiu uzmou slovo. ^_^

      Vymazat
  2. Díky za report.

    Za nezaujetí tématem přednášky v sobotu se omlouvám a samozřejmě se budu snažit, abych dokázal jak tebe tak i Myru udržet v sále, i když bych přednášel o kvantových jevech nebo jednotlivých kapitolách českého státního rozpočtu.

    Ohledně přetažení v neděli si ale nejsem jistý, že vyhrožování veřejným odhalováním tvé osoby, získám motivaci být více soustředěný na čas. Dokonce si dovolím tvrdit, že by to mohlo způsobit tendenci naopak dosáhnout přetažení za každou cenu. Ba co víc, alespoň jistá část sálu by mi za to určitě i poděkovala.

    Ohledně Animestopu jsme si za těch několik let vyzkoušeli, že to není úplně program pro hlavní sál. Obvykle není až tak vyhledáván diváky. A každoročně řešíme malý zájem o účast jako soutěžící. V malém sále se lépe udržuje atmosféra i spolupráce s publikem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště musím častěji refreshovat stránku, abych neodpovídal na již zodpovězené.

      Vymazat
    2. OK, už raději nebudu vyhrožovat, někdo by to mohl vzít vážně. Zůstanu u křiku a poskakování. =D

      S tématem přednášky si nedělej hlavu - hold vždycky nejde zavděčit se úplně všem. :D A jestli tě to uklidní, tak anime sleduji už opravdu málokdy a stejně na tvé přednášky o anime chodím. =D

      Vymazat
  3. Omlouvám se jestli to bylo někde už stokrát napsaný, ale já to nikde neviděla a ani tady jsem to nenašla....jak dopadla ta cosplay soutěž =) ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si správně pamatuji, tak cenu diváků vyhrál Feinobi (Štěpán) s Handsome Jackem, druhé místo si teď nemohu vybavit (snad Mary?) a třetí byl Kuromaru s Vocaloidem. Cenu poroty vyhrála aArashi s Meridou, druhý byl Štěpán a Mary a třetí opět Kuromaru. =)

      Vymazat