12. května 2015

Animefest 2015

Dámy a pánové, dočkali jste se! I letos jsme se rozhodli napsat report z letošního Animefestu, jen tentokrát proběhla změna v tom, že i když celkový report napsal Arenoth, všichni k němu měli co říci a dodat, takže mi odevzdali něco, co se dost dobře podobalo omalovánkám. Takže report je Arenothům a barvičky jsme my, kteří do všeho musíme nutně kecat. Anarchie! Příští rok jim to zatrhnu (jestli vás omalovánky baví, napište to do komentářů, pak to zvážíme). Kdo to pak má editovat? =D

Červená - Alfred
Zelená - Smeraldina
Modrá - Myra
Růžová - Clover

PÁTEK:

Tak se nám rok s rokem opět sešel a naše malá skupinka opět navštívila Animefest v Brně. Tentokrát jsme jeli ve složení já, Alfred, Adam, Clover, Myra, Smeraldina a Alfredovi rodiče, kteří na rozdíl od nás cestovali autem. My jsme se po zkušenosti z minula rozhodli pro vlak. Clover, které tímto patří velké dík, (Ego, ego!) nám zajistila místenky a my se v klidu usadili na cestu dlouhou přes tři hodiny. Smeraldina sice trochu panikařila ohledně přepravy její rekvizity. Sice měla rezervaci v nákladním vagónu, ale když se před ní narvalo osm kolařů a zaplnili tak téměř celý prostor, tak znejistěla. V tu chvíli jsem soutěž skoro vzdala, protože jsem viděla jak v Brně z vagonu vytáhnu místo kruhu drobky. Když dáte do nějaké rekvizity tolik hodin práce, tak se není čemu divit. Vše ale dobře dopadlo.

Přípravy na AF v plném proudu...
© AAA and Girls

Cesta nám uběhla vesele. Probíraly se hry, filmy a všechny ty klasické věci co naše skupina probírá pokaždé (kdo nás zná, ví). Práce, sex, nechuťárny... Prostě klasika. Do Brna jsme dorazili na čas a jeli se ubytovat, Adama jsme zatím vyslali na předčasné odbavení, protože jako jediný z nás se nemohl protlačit VIP vchodem. Zbytek z nás se mezitím ubytoval a přetransformoval do cosplayů. Smeraldina oblékla Dr. Harleen Quinzel a s Alfredem, kteří soutěžili v Cosplay soutěži se pak šli nahlásit na zkoušku a my šli s nimi - Myra jako Ariel, Clover jako Sally a já v civilu. Stát tu ohromnou frontu jsme naštěstí nemuseli, protože jsme měli možnost projít VIP vchodem na boku Kongresového centra.

Ačkoli na pražském srazu orgů bylo rečeno, že všichni orgové a hlídky by měli při konfliktech a problémových situacích zůstat v klidu, nebylo tomu tak. Slečna byla při našem příchodu nepříjemná, ačkoli jsem s úsměvem pozdravila. A na žádost, aby mi pásku kvůli sobotnímu cosplayi tolik neutahovala, abych ji mohla sundat a zase nandat, mi odsekla, že to nejde. Chápu, že při registracích jsou to nervy, ale i tak by bylo hezké mít vřelé přivítání. Mě zase na náladě nepřidal fakt, že jsem nebyla na seznamu přenášejících a musela jsem slečně dokazovat, že skutečně přednáším s Myrou, ano, v neděli v 11:30 v Moravě, Co pod cosplay.

Na výstavišti už panoval čirý ruch, my se pozdravili s pár přáteli, vzali si visačky a šli do Rotundy. Cestou jsme dokonce pomohli dámám v nesnázích, když se několik holek snažilo otevřít víno a hledaly vývrtku. Já, jako správný muž, mám nůž (švýcarský) a tudíž jsem galantně nabídl pomoc... a vzápětí zjistil, že víno má šroubovací víčko a tudíž mé pomoci nebylo třeba. Může mi někdo osvětlit, proč někdo vytahuje víno už v pátek po poledni? O_o

Myra jako Ariel
© Kate Kony

Zkouška cosplay soutěže proběhla bez větších problémů. Ke zkoušce si dovolím poznamenat, že by stálo zato ozkoušet si třeba i světla a celkově osvětlení. Aby člověk věděl co jeho cosplay ve tmě udělá a...moment...oni se světla už po několikáté úspěšně nepoužívají, i když jsem přímo na místě měli možnost si říci co bychom chtěli za osvětlení a jak. Takže tuto poznámku beru zpět.

Smeraldina pak začala organizovat FestDance. Tady bych měl jen malou poznámečku. Drazí a milí. Když se někam nahlásíte, tak tam buď přijďte, nebo se omluvte. Nikdo vám za neúčast hlavu neutrhne, ale když nikomu nic neřeknete, tak uděláte orgům neskutečný bordel. A ten bordel se pak udělá i technikům a místo dvaceti minut se věci musí řešit třeba hodinu.

Já s Myrou a Adamem jsme se trhli od skupiny, protože jsme měli ve čtyři sraz před Kongresákem u fronty s dalšími Disney cosplayery, se kterými jsme měli natočit záběr do Animefestího cosplay videa. Stáli jsme tam docela dlouho (v dešti... s bodypaintem...), ale na to, kolik lidí se na FB prsilo, že přijde, tak nás bylo jen šest. Nevadí, pořád lepší než drátem do oka. Angie si nás odvedla k Rotundě, kde jsme záběr vyzkoušeli a úspěšně natočili. Organizaci videa musím pochválit, líbilo se mi, že bylo předem dané kdy a kde se bude natáčet a podle toho se mohli domluvit jednotlivé skupiny, kdy budou točit ten svůj záběr. Bohužel několikrát se nám stalo, že nás takhle odchytil jiný kameraman z jiného videa, zrovna když jsme pospíchali na program a nemohli jsme točit a pak už jsme se nikdy nepotkali... Po natáčení jsme prošli Rotundu a stánky (mají worblu, tu si musím koupit) a pak se sešli se zbytkem, že půjdeme na Zahájení. Nešli jsme, nedostali jsme se. Proto jsme se trhli na dvě poloviny a zatímco já, Myra, Adam a Alfred jsme zamířili do Kongresového centra koupit místenky a pak jsme zapadli na promítání anime Sedm zlotřilců z cely 206.

Disney skupinka točí video
© Kate Kony

Zahájení jsem se Smeraldinou sledoval ze streamovacího stanu. Ten byl velmi dobrý nápad a myslím, že ho všichni ocenili. K Zahájení toho moc nemám, byla to pěkná show, ale jako autor Vějíře musím říct, že mě dost zklamalo, že se nekonal křest a klasické dražení. Klidně bych oželel pár minut tajtrlíkování kolem tématu tohoto roku, na úkor této akce. Nejen, že díky tomu neměl Vějíř takovou reklamu, ale sebrala se i určitá obřadnost. Za autory musím říct, že bylo pěkné když člověk mohl sejít na jeviště a uklonit se. Zní to možná povrchně, ale všichni autoři na těch komiksech tvrdě makali. Proto bych chtěl poprosit organizátory aby tuto událost vrátili zpět, nebo jí vyhradili jiný čas. Uděláte tím radost nejen mě a podpoříte tvorbu komiksu v ČR. Souhlasím, i když všichni vědí, že jsem na délku křestu Vějíře vždycky pindala, pokud se odbyl krátce a stručně, bylo pěkné vidět, že se vydal další ročník. Představit Vějíř, pozvat na pódium ve špalíru autory, pokřtít, vydražit - maximálně patnáct minut, které by se do programu vešly.

Skočili jsme se ještě s Adamem podívat na zbytek Arashiny přednášky Jak vystupovat na pódiu a úplně se při tom neznemožnit. Přišli jsme tak v polovině, takže jsme ještě něco viděli. Arashina přednáška byla dobrá, ale já bych ocenila méně textu v prezentaci, protože občas to na mě působilo stylem "přečtu, co mám v prezentaci a pustím video". Líbily se mi historky ze zákulisí EC, těch bych klidně přidala více. Takhle sem tam vypíchla nějakou zajímavost, ale jinak mi, jako cosplayerovi, neřekla moc, co bych už nevěděla.

Zatímco já jsem podepisoval výtisky na autogramiádě v sálu Brno, Smeraldinin FestDance byl v plném proudu. Za sebe můžu jenom říct, že soutěžící nastavili laťku na příští rok opravdu vysoko. Všichni do posledního byli výborní. Je opravdu super, když se podíváte kam se tahle soutěž za tři roky posunula. A navíc na příští rok chystám větší improve, pokud to vyjde, bude to ještě více epic!

Jelikož jsme se na FestDance nedostali (popíjeli jsme moc dlouho řepový a mrkvičkový džusík a to, že nás Smeraldina protáhla do sálu zadem nám neprošlo), vrhnul se Alfred na záznam hned jak v neděli dorazil domů.

FestDance
© Cube-o

Festdance. Můj oblíbený bod programu. Předně, letos to byla bomba, moji horcí favoriti ukázali hezké show. Oyasumi zase váleli, všechny taneční dvojice byly dobré (koukněte na záznam, kroky vždy perfektně zvládáte, jen vždy jedna z dvojce trochu víc jede, tak ať příště vypadáte stejně živě).

Jednotlivci. Všeobecně, zakázal bych čistě vlastní choreografie. Nevadí mi, když se kombinuje vlastní nápad s nějakou předlohou, ale jinak nejsem fanoušek mávání, skákání po vlastní vůli a tak. Můj názor. I tak oceňuji vaši odvahu jít na jeviště. Jmenovitě, Yuu byla boží (bohužel, jsem velký fanoušek Girls Generation). Hlavně i jí to slušelo a choreografie byla živá. Chlapec s rudými vlasy na konci, bomba. Ke konci tance to lehce ztrácelo náboj, ale i tak to bylo skvělé (Fantastic Baby mi bude znít v hlavě ještě chvíli). Hatsune Miku a Senbonzakura s vějíři, skvěle udělané, zatančené, úžasné, že tempo vydrželo až do konce. Mimochodem, můj otec byl právě ze Senbonzakury nejvíce nadšen... a z chlapce s rudými vlasy. Zbytek si tak nějak nevybavuji, nebo mě nezaujal. A to jsem záznam viděl dvakrát.

Stálo by za to prohodit pár slůvek se soutěžícím, proč si vybral to co si vybral a jak šel tréning, cokoliv. Jen nápad. Přežiju to i bez rozhovoru. Chápu, že program není nafukovací. Letos se všichni soutěžící snažili usmívat a to dává 50% k celkovému dojmu. Chválím. Občas se jen zamyslete, zda by nebylo lepší píseň zkrátit, třeba na délku 2-3 minuty. To platí hlavně u Vocaloid tanců. Jejich písně znám a mám je rád. Ale když je to už moc dokola, ztrácí to kouzlo. Jen námět k zamyšlení.

© Cube-o

Přenos. Na tomhle jsem se shodnul s více lidmi. Kamera nemusí být tak moc prostříhaná. Zvláště u tanečních skupin a dvojic mě nezajímá detail na nohy/zadek/tělo/prsa/obličej dívek (lžeš, až se ti od pusy práší, Frede =D), ale chci je vidět celé. Možná bych doporučil typ záběru jako mají korejské klipy. Tedy táhlé záběry dopředu a dozadu, nebo do stran. Detail jen když někdo vystoupí z řady, nebo zrovna dělá něco jiného, než zbytek. Ale jakmile se hýbe celá skupina stejně, chci je vidět všechny. U jednotlivců bych řekl, že to bylo všechno ok. A více záběrů, na kterých bude vidět jak soutěžící, tak plátno na kterém se promítá originální tanec (pokud tedy video běží). Divák lépe porovná, jak to soutěžícímu jde. Přes všechno uvedené hodnotím Fest dance na 85%. Moderátorky neměnit prosím.

Já jsem se šel podívat na Cosplay video soutěž. Jako velký fanoušek jsem byl opravdu zvědavý, co tenhle rok lidé vytvoří. A byl jsem mile překvapený, že až na jednu výjimku, byla všechna videa po technické stránce velmi kvalitní. Tři videa bych chtěl zvlášť pochválit - Arisu s Ayaku předvedli opravdu kvalitní práci. Po technické i scénářové stránce to bylo bezvadné video a zasloužilo si první místo u poroty. Arashi pak měla velmi pěkně natočené video, kde bylo vidět, že si Meridu umí užít. A nakonec Toyotomi, který scénářově vyšperkoval svoje video do podoby velmi vtipné komedie. Výtku bych snad měl jen k absenci feedbacku od někoho, kdo se v natáčení vyzná a k poněkud bezprizornímu Shookimu, který tam vypadal, jako by tam byl omylem.

Před odchodem z AF v pátek jsem se stihla vyfotit s Animated series Harley Quinn. Myslela jsem, že to bude hezké mít vedle sebe Harleen a Harley. Cosplayerka mě ale zřejmě nepoznala, a tak nevěděla, že k sobě patříme. Snad jí alespoň řekla něco fotka Jokera na mých deskách, na kterých byl i vzadu nápis Arham Asylum. Ten kdo zná DC universum, musí vědět, že k sobě tyto postavy patří. Za sebe můžu říct, že se mi nelíbí, pokud člověk udělá cosplay pouze z obrázku, který se mu líbí a o postavě neví vůbec nic. Proto nemám ani ráda cosplay z concept artů. Ten charakter má sice vizuál, ale žádnou duši. Stejně tak se mi nelíbí vytváření cosplayů z filmů nebo her, které ještě nevyšly. Proč, když o té postavě člověk ještě nic neví. Možná, že cosplayerka Harley byla jen nesmělá, nebo nevím.

Harley Quinn a doktorka Harleen Quinzel
© AAA and Girls

Kolem desáté večer jsme se pak všichni sešli a vydali se na pokoje. Večeři jsme chtěli odbýt pizzou ale nakonec jsme jí moc nesnědli. Protože Praha nechť se jde bodnout, brněnské pizze nesahá ani po kotníky. Jen jsem se Smeraldinou koukl na konec hokeje a šli jsme spát.
Chápete, že jsem snědl jen půl pizzy? Chtěl jsem na cosplayi více máknout, i Myra chtěla pomoci, ale už jsme to prostě nedávali a tak jsme šli spát se slovy, že zítra brzo ráno uděláme celou paruku. Někteří z nás se pokusili rozjet stream na tabletech, ale náš hotel měl na to moc pomalou wi-fi.

Polaroidové fotky zdarma byl opravdu skvělý nápad.
© AAA and Girls

SOBOTA:

V sobotu ráno jsme museli brzo vstát, aby se Alfred se Smeraldinou stihli obléci a - za vydatné pomoci Clover - nalíčit. I tady ale nastaly drobné komplikace a tak jsem se Smeraldinou a Adamem vyrazil dřív, abych ohlásil Afredovo opoždění. Přivítáni jsme byli soptící organizátorkou, která začala vyhrožovat vyřazením a dalšími věcmi. Přiznám se, že mě to dost zarazilo vzhledem k tomu, že i spoustu dalších lidí přišlo pozdě a stále se čekala fronta na porotu. Nakonec se ale vše uklidnilo a Afred i Smeraldina v pořádku odprezentovali své kostýmy před porotou. Všichni porotci byly strašně fajn a spolupracovali a reagovali i na roleplay soutěžících. Když jsem od porotců odcházela, měla jsem dobrý pocit díky tomu, že byli tak příjemní.

© Cosplayer.sk

Na jednu stranu bych se chtěl pozastavit nad tím, že mi hrozila diskvalifikace, když jsem nedorazil přesně v daný čas, ale o hodinu později. Přeci jen, přede mnou mohlo jít spoustu dalších lidí. Nikoho jsem nebrzdil. Na druhou stranu, chápu, že když jsou daná nějaká pravidla či časy, tak se musí dodržovat. Je otázkou pak nakolik to berou jako zábavu orgové a účastníci. Takže se nevyslovím nijak negativně, protože zde je kus viny/pravdy na obou stranách.
Ale výtku mám v tomto prvním kole velkou a tou je foceni cosplay. Proč se muselo chodit s cosplay  ze sálu, chodbami mezi lidmi, do rotundy a pak po schodech až do velké prázdné haly? Proč se to nefotilo jako minule, hezky v Moravě? Cosplaye nejsou dělané na to, abychom s nimi zdolávali desítky schodů, chodili úzkými uličkami. Jako soutěžící riskujeme, že si poškodíme kostým dříve, než ho odprezentujeme na jevišti. Někteří si při tomto přesunu na focení svůj cosplay poškodili. Navíc prostory pro focení byly sice hezké, ale bílá hala a cosplaye, které měly některé části z bílé látky, splývaly s pozadím. Přišlo mi to škoda, navzdory tomu, že ty fotky jsou moc pěkné. Pro příští rok by to jen chtělo počítat buď s jiným prostorem, nebo jiným pozadím pro cosplaye z většinovou bílou barvou.

© AAA and Girls

V mezičase se vyčerpaná Myra s Clover, které pomáhaly s oblékáním a upravováním našich soutěžících, mohly konečně začít soukat a líčit do vlastních cosplayů.

Zarazilo mě jen, že to bylo velmi krátké. Mám pocit, že minule tam všichni soutěžící byli mnohem déle. Mě nejvíce potěšil Mishuge, který ke mně přišel a poděkoval za přednášku o materiálech, kterou jsme s Fredem kdysi dělali. Prý ho to inspirovalo a i díky tomu se pustil do cosplaye. A když vám tohle řekne coplayer, který má na sobě krásný armor se světelnými prvky a soutěží v cosplay soutěži... nebudu lhát, byl jsem dojatý. Přesně v něco takového jsem doufal a přednášející si snad nemůže přát nic víc, než když vzbudí zájem a inspiruje posluchače.

Po focení jsme se utábořili v Maidó kavárně, která od minula opět podražila a čekali na Myru s Clover, které se oblékaly do kostýmů. Dlouhou chvilku nám ukrátila společnost Arisu s Ayaku, které doplnila Juri a později i Grek s Danem Q. V tomto složení jsme asi hodinu a půl vyčkávali a povídali si. Témata jako česko-japonské vztahy, osobní vztahy nebo penisy manželek v Thajsku byla více než podnětná.

© AAA and Girls

Dovolím si vsuvku o přednášce Transmutace pohádek, kterou měla Angie v Rotundě, kterou jsem pak viděla ze záznamu. Angiiny přednášky miluji, protože jsou nabyté zajímavostmi, ověřenými informacemi a sama Angie má příjemný hlas, přednes a ví, jak přednášky ozvláštnit. Ale letos bylo informací tolik, že i když chtěla Angie mluvit o Sněhurce, Růžence, Karkulce, Popelce a Krásce, ve výsledku stihla jen Sněhurku a kousek Růženky. Taková škoda! Ženo, příště nesmíš mít tak velké oči, publikum u tebe odpustí, když toho bude méně, ale bude to různorodější - ta Sněhurka už ke konci začínala být docela nudná... Plus pro techniky/kameramany - streameři se chtějí taky kouknout, co je v prezentaci. Delší záběr na přednášející s prezentací v pozadí, aby jsme to stihli okouknout by neuškodil, stejně tak by bylo fajn zabírat plátno, když se pouští nějaké video, nebo ho hodit do streamu rovnou.

Cosplay debut se ale blížil a Myra s Clover nikde. Nakonec se objevily úplně vyčerpané, protože prostor mezi vchodem a rotundou jim trvalo přejít hodinu. Co krok to fotograf nebo fanoušek co se chtěl vyfotit. Ne že bysme si teda stěžovaly... Nám se ta spousta pozornosti líbila. Nakonec jsme se do sálu (opět díky Clover a jejímu včasnému nákupu rezervací - co byste beze mě dělali) vešli a shlédli celý debut. A lolita přehlídku. Ta byla letos podaná jako vyprávění pohádky, což bylo fajn, ale naučte modelky chodit a vystřihněte (všudypřítomný mor) yaoi. Kdyby místo "princ odešel s jiným princem" bylo "královna udělala scénu, že se princ ještě ženit nebude", ocením to víc. Opět bylo spoustu krásných kostýmů a pěkných hereckých výkonů. Mě osobně učarovala cosplayerka v kostýmu Sesshomaru. Sám jsem kdysi chtěl jeden podobný kostým vyrobit a tak se mě velmi líbilo, jak ho zpracovala. Zvlášť pohyblivá dolní čelist byla super. Rin zvládla skvěle moderování a chemie mezi ní a soutěžícími byla bezvadná. Stejně jako mezi soutěžícími a porotci, kteří si to také užívali na 100%. Můj favorit byla Lux. Rezervace na sezení hodnotím velmi pozitivně. Skvělé je, že porotci komentovali dané cosplaye. Díky Zelovi měl celý debut dobrý náboj. Mě se líbila Yuu jako Volcaloid. Tak ta byla samozřejmě taky moc dobrá. Občas bylo zábavnější pozorovat Zela, než soutěžící - třeba jak mu u svůdně tančícího Grella pomalu padá čelist k zemi...

© Cube-o 

Zase odbočuji a dělám report na Greka a jeho Scénáristické podivnosti na školní půdě. Nedostala jsem se tam, neměla jsem čas, tak jsem koukala na záznam (díky bohům za něj). Opět mě překvapilo, kolik různých informací dokáže Grek vykutat. Přednáška byla dobře rozvržená, co vím, tak moc nepřetahoval, informací tam bylo přiměřeně, aby se divák necítil zahlcen a zároveň se opravdu něco dozvěděl. Hodnotím kladně (ale to u Grekových přednášek není nic nového).

Po této soutěži jsem chtěl s Adamem vyrazit na Armor workshop ale byl beznadějně obsazený. Tak jsme se přidružili k natáčení cosplay videa s Angiie. Na výsledky jsme opravdu zvědaví. Já mezitím zjistil, že mi odešla SD karta ve foťáku a tak jsem musel fotit na značně omezenou interní paměť. Pokecali jsme s Lass, a dalšími, nechali se vyfotit od milionu fotografů, natočit se do dvou videí... ale bohužel jsme už museli utíkat na cosplay soutěž, vrchol celého AF z pohledu cosplayera. K té bych měl takové malé povídání.

© AAA and Girls

Tento rok se vyměnila organizátorka této soutěže. Je mně jasné, že měla těžkou úlohu a co jsem pochopil, tak se organizování před animefestem zhostila na výbornou. Stejně tak technika byla výborná (o ní později) a posunula AF na uplně jinou úroveň. Z mého pohledu, člověka ze zákulisí, se v cosplay soutěži udělal krok vpřed, ale zároveň malé krůčky vzad. Organizace před samotným AF byla velmi dobrá. Nemohu říct ani křivé slůvko a mochu jen chválit, že na maily se odpovídalo a problémy se řešily rychle.

Zákulisí pro soutěžící bylo dost otřesné. Soutěžících tam bylo jako sardinek, bez jakékoliv organizace nebo zázemí. Psal jsem o tom už minulý rok. Láhve s vodou a brčky by měly být standart. Stejně jako cosplayerský KPZ a organizátor, který ví co dělat. Já tam, jako helper Smeraldiny a Arisu, viděl asi dva orgy, kteří byli více zmatení a začali pobíhat nebo se naopak zakecávat s cosplayery. Nakonec jsem tam zjišťoval věci a předával je dál já, stejně jako jsem tam opravoval nějaké cosplaye a přinesl vodu, o kterou jsem se podělil s každým kdo chtěl. Nepíšu to proto, abych ze sebe dělal hrdinu okamžiku, ale spíš jako upozornění, co by se mělo do příštího ročníku zařídit. Já samozřejmě opět svoji KPZ s vteřiňákem, páskou, jehlou a svíracíma špendlíky vezmu a vždy pomůžu kde můžu. Ale jednoho dne tam pak třeba nikdo jako já z helperů nebude a byla by škoda kdyby se tam něco stalo.
Vodu, dejte nám vodu. A brčko. A taky by bodla nějaká židle, cokoliv. Dost lidí muselo sedět na schodech, kde ale zase muselo chodit množství jiných lidí. Co se techniků v zákulisí týče, dělali co mohli. Ale lidé, co měli orgovat tam byli, ale nějak si nevybavuji, že by něco organizovali. Mám pocit, že jediní kdo organizovali, byli helpeři soutěžících.

"Tak třeba tomuhle bych říkal... na Kurta Cobaina."
© Shin Noriko

Trochu na prd byla i organizace v sále - místa s místenkami by měla zůstat volná až do poslední chvíle a teprve pak se doplnit lidmi, co stojí frontu venku. My přišli pět minut před soutěží, sice jsme si sedli, ale navzdory místenkám jsme byli rozestrkaní po celém sále. Na cosplay debutu to bylo zvládnuté lépe.

Další věcí je technika. K čemu je zkouška, když tam se nevyzkouší porty nebo světla. Arashi nebo Smeraldina prakticky nebyly slyšet, protože porty si/jim byly nastaveny špatně. Světla taky nezhasla a tak jejich svítící rekvizity vůbec nevynikly. „Zhasínat se nedá protože jede stream.“ Ale dá, lidi ty 3 vteřiny bez ostrého obrazu vydrží. Ano porty to chce lépe otestovat a hlavně si každý z cosplayerů musí hlídat, kde ho má a kam by si ho měl dát. Oni technici vám port zapnou, ale když je daleko od pusy, tak je ničemu. Na zkoušce si třeba alespoň ozkoušejte přibližnou ideální polohu, kam si mikrofon dáte a něco do něho zkuste říci. Problémy portů bych tedy podělil rovným dílem mezi soutěžíci i techniky. Dle mého názoru.

Dále by se mělo vrátit info o postavách, které by měl moderátor přečíst. Publikum se tak historii postavy a bude mít šanci pochopit scénku. O spoustě postav jsem nic nevěděl a tudíž jsem vůbec neměl potuchu proč dělají na stage to co tam dělají. Je to škoda. Velká škoda. Tohle přeci nemůže chybět! K čemu tam pak moderátor vůbec je? Ano, prosím! U poloviny postav neoceníte roleplay, protože ji neznáte a není o ní nic řečeno!

Smeraldina válí!
© Kate Kony

Moderátor byl tenhle rok opravdu slabý. Minulý rok mně bylo řečeno, že dost improvizoval. Tenhle rok to ale bylo ještě horší než ten minulý! Když moderátor řekne: „Mně došly otázky. Já nevím na co se ptát!“ Tak je někde chyba. Velká chyba,  Možná bych zvážil na příští rok nechat soutěž moderovat Angiie nebo Rin které jsou vtipné a pohotové. Lobuji za Angie! Jak jsem loni Illidana ještě obhajovala s tím, že se vymluví, letos mě zklamal.A když moderátor neví, na co se zeptat, buď se na tuto vsuvku vykašlat úplně, nebo mu nějaké napsat předem. Po letošku bych si na to troufnul i já. Nevěřím, že bych případně byl o tolik horší. Moderátorovi nemohou přeci dojít slova. Nemůže přeci nechat soutěžícího, aby kladl otázky jemu a už vůbec, a to nikdy, se nesmí stát, že dovolíte divákům pokládat otázky cosplayerům!!! A už vůbec je k tomu nemůžete nabádat. Tohle není diskuzní panel, ale soutěž! A nejhorší je, že mně se svým způsobem moderátor poslouchal dobře, i s těmi přeřeky a pauzami. Jinak letos nejlepší stream co byl. Videu není co vytknout. Nápad s točnou byl dokonalý.

A nakonec taková jedna osobní věc. Všichni cosplayeři jsou vlastně bratři a sestry ve zbrani. Je to sice kompetetivní věc ale děláme to dohromady. Na jevišti bychom ze sebe měli vydat to nejlepší a jít si tvrdě za prvenstvím, ale v zákulisí bychom si měli podat ruce a držet pospolu. Povídám to proto, že se do soutěže začíná vkrádat z některých směrů nezdravá soutěživost. Jsou to drobnosti, ale chci na to upozornit, než se objeví nějaký opravdový problém. Proto bych chtěl poprosit všechny soutěžící, aby svoje nesváry netahali do zákulisí, nebo ideálně na con. Nelíbí se vám někdo? Dobře, nemusíte s ním hrát paci paci, ale je slušné ho pozdravit nebo mu podat ruku. Je mně jedno jestli jste začínající cosplayer, nebo veterán. Prosím nedělejte tuto soutěž ještě víc stresující. No tak letos to bylo trochu napínavější, ale hodně dělalo i to, že konkurence byla skutečně veliká a každý měl šanci. Ale jelikož jsem měl tu čest si trochu více popovídat blíže s vítězem letošního ročníku, věřím, že naše komunita cosplayerů je i tak pořád na té světlé straně síly.

© AAA and Girls

O soutěži jsem řekl dost, ale co cosplayeři? Tento rok byla neskutečně vysoká úroveň. Ať už to byly šaty Arashi, nebo Aliho Death. Takhle velká konkurence se už dlouho nesešla. Všichni bojovali jako lvi a předvedli to nejlepší ze všech ročníků. Až se bojím co bude příští rok =D Nakonec ale vyhrál ten, kdo si to zasloužil podle mě nejvíce a to TanakHt. Předvedl sice velký armor, ale jako jeden z mála se v tom uměl hýbat a měl neskutečně moc funkčních prvků. Jeho armor svítil, hrál, točil břity  (jak řekl Adam, už chybělo jen aby uměl opékat topinky). Myslím, že EuroCosplay se má na co těšit. Pochválit taky musím Serraphinu, která si zvolila super kostým a její barbarka vypadala opravdu suprově a Kuromara, který předvedl super vystoupení. Ale i ostatní byli úžasní. U diváků jsem měl vyhrát já! XD A jakto, že jsem dopadl lépe než Smeraldina?! A letos to byla skutečně skvělá soutěž! Doufám, že dodatečně přijde nějaké kompletní a komplexní hodnocení, ideálně s nějakými dodatky přímo od porotců. Já jen podotknu, že stále ještě u některých pokulhává roleplay, ale věřím ve zlepšení!

Po cosplay soutěži a dalším focení jsme se odebrali do občerstvení sehnat něco k jídlu. Všichni, až na mě se pak chtěli posilnit bubble tea a vystáli tak nejdelší frontu Animefestu. Hodinu! Ten čaj za to snad ani nestál =D Ne, nestál, měla jsem si raději dojít pro matchu. Příště přivezte alespoň dva ty stánky s bubbletea! A nebo ještě jeden čistě limonádový stánek... a zmrzlinu! Já bych pro příští rok uvítala točené limonády. Vím, že se někde řešilo že občerstvení letos zajišťovalo přímo výstaviště (chválím jednotné ceny všude), ale ta točená malinovka/kofola minulý rok byla naprosto super a letos chyběla. Opět se k nám připojila dvojčata Arisu s Ayaku a ještě jsme prohodili pár slov s Ikasu a Akelou. Ostatní se odešli převléci na pokoje a já se s Toyotomim sešel kvůli naší přednášce METAL GEAR. Bohužel jsme se sekli s časem i publikem. Naše přednáška byla zaměřená na lidi co MG neznají, ale publikum bylo z 80% obsazené fanoušky, takže jsme trochu nosili dříví do lesa. Snad jsme alespoň předvedli pěknou show a lidé se pobavili. Pokud ne, tak se touto formou omlouvám.

© AAA and Girls

Kolem deváté večer, jsme se pak sešli s Juri ke které jsme byli pozváni na večeři a kochutnávku vín. Nebudu tady zabíhat do detailů ani nebudu popisovat efekt vína na hladové a unavené lidi. Jen řeknu to, že to byl úžasný večer plný veselostí a že se mě vůbec ale vůbec nechtělo odjet. Tímto tedy ještě jednou díky Juri, Lukášovi i Juriíným rodičům (aneb pan a paní Juri jak je pojmenoval Adam =D). Zavolali jsme si tedy taxíky a na pokoje dorazili kolem půl jedné. Smeraldina i já jsme usnuli sekundu potom, co jsme si lehli do postele. Už nikdy nebudu ochutnávat žádný alkohol, do kterého se dává feferonka. Všeobecně - Češi, nechlastejte s Moraváky, je to o zdraví.

Fanynky, pozor - Alfred je ženatý...
© AAA and Girls

NEDĚLE:

V neděli jsme si už museli zabalit a vyklidit pokoje. Alfred s Myrou se zatím domalovávali, ale měli domluvené fotografování. Tak jsme byli vysláni, abychom našli fotografa a trochu ho zdrželi. Bohužel najít fotografa mezi 3 700 návštěvníky byl trochu problém. Zvlášť, když jsme ani nevěděli jak vypadá =D. Nakonec se ale s Afredem našel a my jsme uklidili kufry. Tady bych rád poznamenal, že příští rok by bylo možná vhodné na neděli vyhradit jednu celou místnost na zavazadla. Většina návštěvníků je v neděli přinese a velmi rychle je pak není kam dát. Vtipná cesta "kam s kufrem" - v Kongresáku plno, prý v Rotundě mají místo. V Rotundě plno, prý v Moravě mají místo. V Moravě plno, ale ať to tam necháme někde v rohu a doufáme ve slušnost lidí.

Alfred s Myrou a Smeraldinou pak šli natáčet DC vs Marvel cosplay video a my se opět sešli s rodiči Alfreda, kteří byli nadšení z AF a jeho atmosféry.Čas před vyhlášením soutěží a ukončení AF jsme nakonec opět proflákali v Maido kavárně, kde se k nám přidal i Toyotomi. Já si chtěla koupit worblu, ale stánek už tam nebyl. T T

Tak jsem si udělala radost jinými suvenýry...
© AAA and Girls

Tady jsme se s Clover odpojily a zamířily do Moravy odpřednášet přednášku. Bez okolků se přiznám, že z mojí strany to byla naprostá tragédie. Po pracovním týdnu a třech dnech prakticky bez spánku (už nikdy nebudu samaritánka a pomáhat nestíhajícímu Alfredovi s cosplayem do posledního dechu) jsem v neděli byla už naprosto šíleně utahaná a mozek naférovku nestíhal. Přednášku odpřednášela víceméně Clover a já si svými záseky snad nešvihla nesmazatelnou ostudu. Ale musím letos hrozně moc pochválit technický staff co byl letos v Moravě – slečny byly příjemné, hlídaly nám čas a ještě byly schopné nám na plátně srovnat špatně nataženou prezentaci. Palec nahoru oproti minulým rokům, kdy jsme ráno přišly do Moravy přednášet a našly nejenom obří čekající dav, ale hlavně prázdný sál s vypnutým počítačem i promítačkou a staffem v nedohlednu. Techniky také chválím, byly super! Já mám na rozdíl od Myry z přednášky dobrý pocit, nicméně budeme rády za každý feedback, aby jsme věděli, co do příště zlepšit, tak se nestyďte a napište nám komentář. 

Myra jako Mystique
© Cube-o 

Na samotné Vyhlášení jsme se pak opět propašovali. Jenže i tenhle rok to bylo takové nemastné neslané. Vím, že to zní blbě ale bylo to takové málo epické. Na pódiu stál stále jen jeden moderátor, který ještě neumí vygradovat moment. Nevím proč při vyhlašování cosplay soutěže to nenechali vyhlásit porotce a proč jim neřekli aby měli nějaké úvodní slovo. Nic proti Illidanovi, ale tohle chce prostě nějak změnit. Zlatý hřeb dne by neměl zmizet jak pára nad hrncem. Stejně jako minulý rok, nemělo vyhlášení žádné kouzlo. I když byly přidány fanfáry. Bod k dobru za AF propagační video a konec šprtů. Ayaku rulez!! Chaosové bylo lepší! Pro vysvětlení - Alfred rebelsky bojoval za Řád, ač zbytek skupiny byl Chaos. Já jsem ocenila rozdělení vyhlášení do dvou dnů, ale i tak - vítěz cosplay soutěže jede do Londýna prezentovat naši zemi, očekávala bych, že kolem toho bude dělat trochu větší sláva.

Na Zakončení jsme měli konečně šanci vidět úvodní video, které se nám nějakým záhadným způsobem vyhýbalo (třeba tím, že jsme z programu skoro nic neviděli). Musím uznat, že bylo výborně natočené, písnička jak byla špatná, tak byla super a chytlavá a za mě má velkou jedničku s hvězdičkou maskotka, která svou roli zahrála výborně. Po vyhlášení, nezbytných gratulacích a loučení jsme si posbírali kufry. Všichni se odlíčili a smyli bodypainty. Už nikdy na neděli netahám cosplay s jakýmkoliv větším líčením, než jsou umělé řasy. Smývat Mystique v umyvadle v Moravě je zážitek, který bych si ráda nechala ujít. Na nádraží jsme si nakoupili horu KFC a utíkali na vlak. Holky to po cestě do Prahy vzali přes hajánkov, zatímco my muži jsme zapáleně probírali taktické možnosti exoskeletonů v armádě a plynule se přesunuli na ekonomicko-vojenský stav Německa za první světové války. (Ano, opravdu jsme tohle probírali přes tři hodiny =D). Ještě vymysleli epický skupinový cosplay na příští rok - ale jen pro naše muže. =D

Tradiční DERP fotka, tentokrát po conu
© AAA and Girls 

Jaký je tedy dojem z letošního Animefestu 2015 ? Rozhodně kladný ale přesto bych pár věcí vytknul.

Nejdříve bych ale chtěl zmínit to kladné. Rozhodně za pochvalu stojí technika, která tento rok dosáhla profesionální úrovně. Kdo viděl stream tak ví, že to rameno s kamerou a skotačící kameramani kolem pódia posunuli AF stream nad 90% přímých přenosů co dělá ČT. A to si nedělám legraci. WolfPack jsou prostě borci a zasloužili by velkou pochvalu a poplácání po zádech. Kluci a holky jste super. 
Pozitivní je pak i organizování front venku, díky kterým nebyla Rotunda tak přecpaná. Jen bych tu frontu směřoval do prostoru a ne před hlavní vchod do rotundy. Možná bych zapřemýšlela nad nějakým stahovacím/rozkládacím zastřešením v případě extrémně hnusného počasí...?
Streamovací stan jsem už chválil, ale pochválím ho znova. Bylo super, že návštěvníci mohli sledovat profi stream rovnou někde na Výstavišti. Velmi pěkné také bylo zprovoznění točny, která dodala úžasný feeling soutěžím a umožnila lepší prezentaci cosplayerům. Oba palce nahoru :)

TanakhT, vítěz cosplay soutěže (oprávněně).
© 
Cube-o 

A teď negativa. Bohužel Animefest začíná být beznadějně přeplněný a tenhle rok, v kombinaci se špatným počasím, to bylo znát. Všechny přednášky i akce měly dlouhé fronty a pokud se tam člověk nepostavil hodinu před, tak neměl šanci. Podle mě je tady urgentní, aby příští ročník měl nějaké dodatečné prostory nebo stany. Zároveň ale vyzývám všechny účastníky AF, aby se nebáli a nabízeli organizátorům přednášky, nebo nápady na soutěže. On prostor totiž být může, ale když ho nebude čím naplnit, tak je to zbytečné.
Orgové, já chápu, že to je náročné ale když si na mě, šestadvacetiletého člověka začne otevírat pusu patnáctiletý puberťák, tak se mě otevírá nuž v kapse. Jistě někdy je potřeba na lidi křiknout, ale být napruzený na ostatní 24/7 situaci jenom komplikuje. Pokud něco po mně chcete (abych uhnul, pomohl nebo něco udělal), tak to řekněte normálně. Tento rok zvlášť nižší orgové byli příjemní jak osina v … no vy víte kde.
Moderování cosplay soutěže byla prostě tragédie. Už jsem o tom psal, ale tohle by se opravdu mělo změnit. Oslovte Angii nebo Rin. Někoho kdo to umí.
Letos bylo i docela málo promítání a to, co se promítalo bylo relativně staré a nezáživné. Což mrzelo Riella (Adama), kterého jakožto velmi vzácně cosplayujícího člověka program pro cosplayery moc netáhne.

Já a Adam tímto zdravíme našeho oblíbeného orga, kterému jsme dělali vrbu a zásobovali ho uklidňovacími cigaretami, když ho někdo naštval. Vidíš, slíbila jsem, že o tobě v reportu nepadne ani slovo! Oh, wait...

BONUS!!


ANIMEFEST Z POHLEDU DIVÁKA STREAMU (~ Mathes)


Jakožto přívrženec AAA and Girls jsem byl požádán o napsání pár řádků k livestreamu z AnimeFestu. Letos jsem se nemohl zúčastnit, protože mi hned v pondělí po AFku začínají maturitní zkoušky.

Stream jsem sledoval hned od pátku a okamžitě mě jeho profesionalita zaskočila. Animefestí studio o několika kamerách, sada jinglů pro přechod mezi scénami a profesionálně točená Rotunda s mnoha kamerami, mi hned zlepšili náladu. A to právě během pátku se objevila ona neznámá hláška SORE. Kdokoliv se připojil do streamu, mohl toho slovo vidět přes celý chat, ale nikdo nikomu nikdy nevysvětlí odkud se vzalo. Já vím pouze toto: může za to Malé divadlo kjógenu.

A tak jsem i já mohl vidět cosplay soutěž, i když jen z domova. K tomu mám ovšem menší výtku - občas u některých cosplayerů nezapnuli mikrofon včas, anebo byla příliš hlasitá hudba v pozadí a tak jsem například nerozuměl, co Arashi během vystoupení říkala.

Mimo to byl stream dobře vedený, profesionálně zpracovaný a hosti ve studiu tomu dodali finální rozměr. A bylo taky hezké vidět, že Etuta skutečně čte sociální sítě a interaguje s diváky. Byl jsem tedy rád za tento dobře zpracovaný stream a příští rok už rozhodně na AnimeFest přijedu osobně.

6 komentářů:

  1. Díky za super report!
    Něco jsem viděla na streamu a musím souhlasit se všemi vašimi komentáři ke cosplay soutěži...
    Trochu mě mrzí, že jsem tam letos nebyla i když jsem tam loni seděla celou dobu za stánkem... a letos by tomu bylo rovněž tak... ta výborná atmosféra tam je i když nejste cosplayer a jste víceméně jen náhodný čumil, který trochu rozumí o co jde. :D (a případně potkáváte své oblíbené postavy a nebo kamarády :) (a stejně si nic nefotíte, protože jste debil... no nic))
    Doufám, že příští rok se tam zase ukážu...
    (Mmch ta vaše přednáška o materiálech, co jsme na ní byli s mužem nás taky hodně inspirovala a máme od té doby doma hromadu materiálů a prototypů různých zbraní.... ale u toho to bohužel skončilo no :( jsme lame....)
    Mám chuť se navlíknout do nějakého kostýmu uuuuu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pojeď příští rok s námi! (Máme cookies...)

      ~ Clover

      Vymazat
  2. Super report :) Moc hezky napsané. Líbí se mi, že se k tomu každý nějak vyjádřil. A moc děkuju Alfredovi, že sem byla v debutu jeho favoritka, protože to mé "vystoupení" bylo vážně děsný a dost mi to pokazilo celkový dojem na cosplay. Tak snad to bude příště lepší (pokud nějaké příště bude :D)

    Shio

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme rádi, že se report líbil. =) A neboj se a soutěž dál - kostým si měla úžasný a když dopiluješ vystoupení, bude to perfektní. Jinak si z toho hlavu nedělej, představení bylo dobré (i když zbytečně dlouhé), ale chybami se člověk učí. ^^

      ~ Clover

      Vymazat
  3. Děkuji za report a zpětnou vazbu k přednášce.

    Abych přihodil svou trošku do klína doplním jen, že jsem na Vaší přednášce o možnostech vhodného spodního odění pod cosplay byl a líbila se mi. Celkově mám dojem, že je dynamika vaší dvojce krásně rozdělena mezi klidně působící a vysvětlující Myru a Clover s její živou gestikulací, která někdy přejde až v doplněním pantomimou. O "veselé historky z natáčení" se umíte pěkně podělit. Podle reakcí, co jsem chytnul od diváků poté, se Vám povedlo zaujmout praktickými radami nejednoho "necosplayera" (Zvláště jsem zaznamenal ocenění rozebrání volby vhodné podprsenky a odkazy na obchody.) a dokonce i několik "ranních úchyláků", kteří i bez pohladu na rajcovní fotky odcházeli nezklamáni.
    Já se zase odzvěděl něco zajímavých věcí, v čem všem a jak se dá v cosplayi "fixlovat".
    A jelikož si musím udržet pověst věčně nespokojeného kritika, uvedu ještě zcela hnidopišskou poznámku o tom, že by si Clover měla dávat pozor a nepoužívat meme hlášek jako "true story bro" apod. Docela mě to vytrhlo ze soustředění se na obsah přednášky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za zpětnou vazbu, vezmu si to k srdci a budu si na meme hlášky dávat pozor. :D

      ~ Clover

      Vymazat