26. února 2014

Fenomén cosplay : typy cosplaye

Do počátku 90tých let by se daly kostýmy shrnout pouze na filmové a komixové. Anime a manga byly stále málo známé pojmy a pan Takahashi se do Ameriky teprve chystá. Od devadesátých let se k těmto dvou přidávají další tři druhy, kostýmy z kreslených filmů, videoher a nakonec z anime a mangy. Všechny tyto druhy se liší jak pojetím, tak stylem.

Filmové kostýmy

Jeden z nejstarších stylů cosplay. Filmové kostýmy bývaly často žánru sci-fi a fantasy. Samozřejmě, i například knižní či televizní tvorba měla svůj vliv, ale přeci jen - film má větší moc a kouzlo. V současné době ale není nouze o moderní kostýmy z populárních akčních filmů či kultovních trháků, bez ohledu na žánr filmu. Výhodou veškerých filmů je, že mnoho postav je víceméně lidských a není tedy problém kostým přizpůsobit naší postavě a potřebám. Proto jsou filmové kostýmy velmi reálné a vypadají dobře na různém spektru postav z lidu, ať už jste štíhlý, či tlustí, ve filmech si vždy něco najdete. Navíc film často pracuje s tím, že kostým je prostě vyrobitelný, jelikož ho před vámi u někdo vyrobil. Dobře, vynecháme poslední 3D trháky, aby to platilo 100%. Za všechny uveďme především Hvězdné války, Star Trek, ale později i Rambo, Kill Bill, Matrix a fantasy jako Pán prstenů, dříve oblíbený Barbar Conan a mnoho dalších.





Komiksové kostýmy

Ve většině případů se jedná o západní komixy, v klasickém pojetí především o postavy z komixů společnosti Marvel a DC. Ale nechybí ani jiné populární komixy z jiných zemí. V zásadě se jednalo o statné, svalnaté a vizuálně dokonalé muže a ženy, jež kontrastovaly se svými zákeřnými nepřáteli, kteří byly různého vzezření. Proto bylo vždy těchto kostýmů sice mnoho, ale patří do velmi náročných na vizualizaci, protože mnoho z nich jsou vlastně jen svalnatí muži v těsných kombinézách, či polonahé obdařené ženy. A na to zrovna každý nemá. A jen málo těch co si to myslí na to doopravdy mají. Jmenujme tak oblíbeného Batmana, Spidermana, Kapitána Ameriku nebo sérii X-men. Tomu kdo má skvělou, ideální postavu se otvírá úžasná paleta postav, kdy dotyčnému/dotyčné bude ležet okolí u nohou. Ti ostatní sklidí zvláštní pohledy, nebo smích.





Kostýmy z kreslených filmů

Zde se opět jedná o hodně americký styl, protože kreslená tvorba v Americe byla reprezentována především studiem Disney. Krásné, romantické postavy, jež měli svoje charisma, pestré barvy a při tom skutečné a jednoduché kostýmy učarovaly nejednoho příznivce kostýmů. Pohádky jako Kráska a zvíře, Sněhurka a sedm trpaslíků či modernější Shrek a Na vlásku dostatečně vypovídají o záběru těchto postav. Jedná se především o prince a princezny, občas i nějaké vedlejší postavy. Samozřejmě i jiná kreslená tvorba, jako Želvy ninja, Transformers či jiné kreslené televizní série, si našly svoje fanoušky v kostýmech. Tady si dovolím malou odbočku. Byť si mnoho z vás myslí, že Transformers jsou původně japonský kreslený seriál, budu vám muset zjevit krutou pravdu. Byť byl tento seriál v Japonsku a Jižní Korei nakreslen, tak jeho tvůrci a scénáristi jsou ze studia Marvel a celá idea byla podpořena hračkářstvím Hasbro, pro jehož novou řadu japonských hraček měl sloužit tento seriál jako reklama. Stejně tak režiséři čtyř sezón jsou Američané a originální dabing je v angličtině. Až později vytvořili Japonci vlastní pokračování tohoto seriálu. Ano, je to tak. Ale zpátky ke cosplay.






Kostýmy z videoher

Videohry zaznamenávají svůj vliv až v devadesátých letech s vývojem lepších herních systémů (moderní PC a konzole). Na výrobu kostýmů se jedná o velmi náročné záležitosti, protože postavy z her nejsou ovlivněny fyzikálními zákony a tak jsou mnohdy kostýmy takřka nenositelné a nereálné. Ale právě díky neurčité vizualizaci, která nemá přesný rozměr je ideální pro všechny a nikoho. Navíc se zde objevují postavy jak západního světa, tak asijské videohry a proto je paleta postav velmi široká. Takové hry jako například Tomb Rider, Street Fighter, Legend of Zelda nebo Final Fantasy se staly klasikou cosplay již od počátku devadesátých let. Později se přidalo množství dalších herních hitů. V Asii šlo především o konzolové hity jako například Metal Gear Solid, naopak Evropa a Amerika ráda využila potenciálu osobních počítačů a jejich grafiky.






Kostýmy z anime a mangy

Tyto kostýmy representují moderní cosplay především v posledních deseti letech. Zatímco zpočátku se jednalo o manga charaktery z videoher, velmi záhy se tento žánr prosadil po celém světě. Postavičky mají rozdílnou fyziologii, nosí jak normální oblečením, tak nereálné zbroje, či se jedná o mecha, obrovské bojové roboty. To vše patří do palety anime cosplayerů. Stejně jako americký komiks, zde hrají často prim pestré barvy. Kostýmy těchto postav zahrnují jak obyčejné studenty v uniformách, tak statné hrdiny v úchvatných složitých zbrojích s roztodivnými zbraněmi. Výhodou je, že zvláště déle vysílané série mají neuvěřitelné spektrum postav, ze kterých se dá vybírat. Z posledních let se dá hovořit nejčastěji o anime jako je Naruto, Bleach, Hellsing, Melancholy of Haruhi Suzumiya či v poslední době i Hetalia. Ale těch anime je samozřejmě mnohem více a není šance je za jednu přednášku vyjmenovat.





zdroj

~ Alfred & Myra

Žádné komentáře:

Okomentovat