16. září 2014

Cosplay a make-up - O typech pleti a základní péči

Vítejte u prvního článku našeho seriálu! Dneska si povíme, co dělat, aby jsme byli věčně mladí, krásní a mohli tak cosplayovat až do konce našich dní.

PÉČE O PLEŤ

Spousta lidí (a to nejen cosplayerů) péči o pleť buď naprosto vynechává, nebo jí dost zanedbává s tím, že co se na pleti vyrojí, se pak na akci buď nějak ztratí, nikdo si toho nevšimne, nebo se to prostě zapatlá korektorem. Tenhle postoj může chvilku fungovat, pokud máte krásně dokonalou pleť bez poskvrnky, ale i ta začne po dvacítce postupně stárnout. Důvodů je spousta - vliv vašeho životního stylu, kouření, alkohol, přemíra slunečního záření (ale i jeho nedostatek), vliv vnějšího prostředí. Úplně všechno, co uděláte i neuděláte se na vaší pleti začne podepisovat a pokud jí nebudete pomáhat správnou péči, bude vypadat stále a stále hůř. Péče a správné produkty to sice nezastaví úplně, ale dokáží to hodně zpomalit. Možná si říkáte, že "je mi přece šestnáct, jsem ještě mladá/ý, je to zbytečnost", ale pokud budete chtít cosplayovat v budoucnu a pak v pětadvaceti zjistíte, že jediným vhodným cosplayem je Yzma z Není král jako král, za tento svůj postoj si nafackujete. Navíc čím hezčí pleť máte, tím méně na ní budete muset patlat kosmetiky. A přitom stačí tak málo...


1. Chraňte se před sluncem


Nechci vám tady dělat kázání o tom, jak určitý životní styl nesvědčí pleti, jak byste neměli kouřit, pít a jíst nezdravé jídlo - protože jakožto kuřák bych kázala vodu a pila víno. Tyto věci se sice na kvalitě pleti podepisují, ale pokud je nepřeháníte, tak nijak výrazně, s čím by si péče neporadila. Ale před sluncem se chraňte, protože vám na pleti dokáže udělat docela slušnou zkázu (toto je fotka pána, který léta jezdil s kamionem a jednu polovinu obličeje měl nechráněnou a vystavenou slunci). Mazejte se krémy s ochranným faktorem, protože jeho denní použití vám udělá do budoucna lepší službu, než facelifting s botoxovými injekcemi dohromady.

Neopalujte se - když vidím ty smaženky na pláži, které odhazují opalovák se slovy, že "potřebují nabrat vitamín D", kroutí se mi prsty u nohou. K správné dávce vitaminu D vám stačí desetiminutová procházka, když je pod mrakem. A navíc - většina postav stejně opálená není a linie plavek by vám jen kazily hambatý cosplay.

2. Dodržujte pitný režim


Sebelepší krém nebo make-up je vám naprd, pokud se nebudete zavlažovat zevnitř. Když nebudete pít, začne si pleť vláhu brát ze svého okolí, což znamená z toho super dokonalého make-upu, co máte na obličeji, který se vám tím krásně slije do vrásek a pórů a začne mapovat... Vlastní zkušenost.

3. Zjistěte si svůj typ pleti


Pokud nebudete znát svůj typ pleti, nebudete vědět, co použít, aby jste mu pomohli. S tím vám může pomoci kosmetička, nebo kdyžtak i prodavačka v nějakém lepším obchodu s kosmetikou (Sephora, Douglas, Clinique), ale vesměs byste to mohli zvládnout sami, protože víte, jak vaše pleť reaguje a co se s ní děje. Internet bude váš kamarád, s jeho pomocí dokážete vyhledat cokoliv - jaký typ pleti máte, jak se o ní starat a také recenze na kosmetické výrobky, ať nekupujete zajíce v pytli.

Máme tyto základní typy pleti:

A) suchá
Suchá pleť je typ, který se zdá na první pohled dokonale - má jemné až neznatelné póry, je dobře prokrvená a působí křehce. Má nedostatečnou funkci mazových žláz, proto je často matná, ale trpí na suchá šupinatá místa.
Je třeba ji hydratovat a poskytnou výživu - poděkuje vám za hutné krémy, nebo oleje. Ale pozor, zpravidla bývá citlivá, takže se musí vychytat, co si s ní můžete dovolit. S klasickou vodou se moc kamarádit nebudete (paradoxně vysušuje), proto místo oplachování vodou ji nahraďte čištěním micelární nebo vodou květinovou. Mycí prostředky (jak na tělo, tak na pleť) nahraďte nějakými šetrnými právě pro suchou pleť. 

B) normální
Tato pleť je zase ideální - je čistá, hladká, má malé póry a pokud se objeví nějaký pupínek, tak sem tam v T-Zóně, nemá žádný lesk, ani suché zóny. Ale mezi dospělými je hodně vzácná, takže pokud tento typ pleti máte, hýčkejte si ho.
Pořádně hydratujte a čistěte přípravky vhodnými na tento typ pleti.

C) mastná
Tento typ trpí na nadměrnou tvorbu mazových žláz, proto se leskne, má veliké póry a sklony k pupínkům po celém obličeji. Ale zase ze všech typů pleti stárne nejpomaleji.
Tady potřebujete pravidelnou péči - čištění dvakrát denně, vhodné přípravky. Dávejte si pozor na přípravky s obsahem alkoholu - na mastnou pleť se vyrábějí často - ty používejte jen lokálně na zanícená místa a pupínky, protože při celkovém použití by se vaše pleť jen vysušovala. Mastná pleť je zvyklá produkovat určité množství mazu a pokud jí ho seberete vysušujícími prostředky, bude ho vyrábět naopak víc. Hodně by vám mohla pomoci tzv. olejová čistící metoda a pleťové oleje, které neucpávají póry (ricinový, arganový, jojobový, konopný).

D) smíšená
To je typ pleti, kdy máte na T-Zóně a tvářích jiný typ. Může být mastná s normální, mstná se suchou, suchá s normální... Kombinacím se meze nekladou, protože se přece nebudeme omezovat jen na tři typy, ne? U smíšené pleti můžete mít kompletně mastnou T-Zónu s pupínky a k tomu suché tváře.
Je třeba trochu více péče - přeci jen se staráte defacto o dva typy. Dají se najít výrobky, které budou vyhovovat oběma typům, ale někdy je třeba prostě na každou část obličeje použít něco jiného.

E) aknózní
Pleť, která má problém s akné. Jako opravdový problém, se kterým se léčí u dermatologa. Mastná pleť je proti ní dokonalost.

F) citlivá
Citlivá může být jakákoliv pleť, ale nejčastěji se objevuje u suché pleti. Má tendence k alergickým reakcím jako různé červené flíčky a vyrážky, proto je třeba hlídat složení výrobků (kvůli alergenům) a používat šetrné přípravky.

4. Vždy se odličuje a pravidelně si čistěte pleť


Řeknu vám na rovinu - ta lenost za ten pocit ráno nestojí. Řasenku a stíny máte rozmatlané pod očima, krásně vám to zvýrazní kruhy, půjde to hůř vyčistit a o polámaných řasách ani nemluvě. Vaše pleť přes tu vrstvu v noci (kdy se nejvíc regeneruje) nemůže dýchat a natahuje všechny nečistoty do sebe - což fakt nechcete. Opravdu je snazší večer těch deset až patnáct minut obětovat - vždyť se člověk nemusí odličovat zrovna v koupelně, já zpravidla sedím u počítače a koukám u toho na Big Bang Theory, zbytek si odbudu ve sprše. Ráno je třeba zase vyčistit od odumřelých buněk, mazu a nečistot, které se nachytaly, nebo vytvořily přes noc. Také je to procedura, která vám zabere maximálně pět minut vašeho času. A pak jednou týdně trocha rozmazlování. Vezmeme si to celkově:

VEČER
A) odlíčení - odličovacím mlékem, vodou nebo olejem odstraníte make-up a nečistoty z oleje
B) čištění - čistícím gelem, nebo mýdlem vyčistíme obličej a spláchneme vodou, což vezme všechny ostatní zbytky, co nevzal odličovač
C) tonizace - tonikem nebo pleťovou vodou přetřeme obličej - vezme úplně poslední zbytky, zklidní pleti a zmenšuje póry
D) hydratace - nezapomínat na krém, hydratace je třeba vždycky

RÁNO
A) čištění - záleží, jaký máte typ pleti - u sušších stačí bohatě přetřít tonikem/ pleťovou vodou, u mastné raději čistit gelem
B) hydratace - opět, krém je třeba

TÝDNĚ
A) peeling - pomůže vám zbavit pleť odumřelých buněk, hezky jí prokrví a rozzáří - dobré je používat jej po koupeli, kdy máte z teplé vody rozšířené póry, pak vezme více nečistot
B) maska - může být čistící, hydratační, výživná - záleží zase na vašem typu pleti a potřebách

Jak jsem říkala - celkem 15-20 minut vašeho času denně, čtyři výrobky + jednou týdně půlhodinka navíc s dalšími dvěma výrobky. Snadné. Záleží pak jen na vás, jak si svou rutinu upravíte pro své potřeby, jestli budete používat kosmetiku z drogerie, nebo propadnete kouzlu pleťových olejů jako já - to už je jedno, důležité je, aby jste se o svou pleť starali.

4. Sledujte složení


Tohle vám doporučím jak u pleťové, tak u dekorativní kosmetiky - nikdy nekupujete nic, co na sobě nemá napsané složení, protože nevíte, co za svinstva to obsahuje. Stejně tak si dávejte pozor, když si kupuje kosmetiku v zahraničí mimo Evropskou unii. Jde o to, že v kosmetice vyráběné nebo dovážené do zemí EU se nesmí použít určité látky, které byly prokázány jako škodlivé, ale třeba ve Státech toto nařízení neplatí (směrnice 76/768/EEC). Jak moc budete složení hrotit, záleží na vás, ale osobně doporučuji vyhnout se těmto látkám:

SLS, SLES
Nebo-li Sodium Lauryl Sulfát a Sodium Laureth Sulfát - levná průmyslová pěnidla. přidávají se do sprchových a čistících gelů, šamponů - všeho, co má pěnit. Hrozně vysušují a dráždí, alergici a lidé s citlivější pokožkou je nesnesou.

Ropné produkty
Jestli přede mnou někdo vysloví, že an pleť je nejlepší obyčejná vazelína, ukousnu mu obě uši. Paraffinum liquidum, mineral oil, petrolatum nebo vazelína se používají jako levná plnidla. Nemají žádné výživné látky, nedokáží nic. Slavná vazelína kůži nepromaže a nepromastí, ale pouze na ní utvoří film, který sice uzamkne vlhkost v pleti, ale ta také nemůže dýchat, ucpávají se póry a ve chvíli, kdy ji smyjete budete ještě vysušenější než předtím.

Silikony
Poznáte je v kosmetice díky koncovkám -cone, -xane. Jednou za čas nevadí, mají skvělé vyhlazující vlastnosti, ale používané dlouhodobě ucpávají pleť a ta pak nemůže dýchat.

Formaldehyd
Ten patří maximálně na mrtvoly, protože dráždí, způsobuje alergie a oslabuje imunitní systém. Bývá nejčastěji v produktech na nehty a lepidlech řasy. V EU je zakázaný, ale dávejte si na něj bacha mimoevropských produktech (a u vietnamců).

Parabeny
Používají se jako konzervanty. Teď je kolem nich děsné haló a panika, protože se ukázalo, že imitují estrogen - mohly by tedy narušovat hormonální rovnováhu, způsobovat rakovinu prsu, ale nic z toho zatím nebylo dokázáno. Já ho na seznam dávám, protože je to častý alergen a spousta lidí na něj špatně reaguje.

Toluen
Používá se v barvách na vlasy a v nehtové kosmetice. Je fuj, protože silně dráždí kůži a oči.


Doufám, že se vám dnešní díl líbil, případné otázky a připomínky, můžete psát do komentářů a uvidíme se zase za týden, kde se vrhneme na líčení.

PS: Sorry za tu Yzmu, lidi, ale sotva vlezete na tumblr pro jeden gif, spustí to lavinu, kterou nejde zastavit. =D

~ Clover

Žádné komentáře:

Okomentovat